IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент няма да гласува тази седмица споразумението за Brexit

Тереза Мей продължава да се нуждае от повече време, за да постигне споразумение с Брюксел

16:28 | 12.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският парламент няма да гласува ревизираното споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз тази седмица в четвъртък, както беше предвидено по-рано. Причината е, че премиерът Тереза Мей се нуждае от още време за преговори с Брюксел, съобщиха от нейния кабинет, цитиран от Ройтерс.

Тя бе упълномощена да потърси ново споразумение с Брюксел, след като сделката в сегашния ѝ вид бе отхвърлена от депутатите на гласуване в края на миналия месец. Оттогава преговорите с ЕС продължават, като основният фокус е поставен върху т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, който не трябва да позволява установяването на фактическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Според говорител на Мей тя е заявила, че дискусиите с ЕС изискват повече време и по тази причина тази седмица няма да бъде проведено гласуването, стана ясно след редовна среща на премиера с кабинета.

По-рано днес Мей заяви, че вярва в способността си да постигне споразумение с Брюксел, което да бъде подкрепено от парламента.

В изявление пред парламента, с което информира депутатите за състоянието на преговорите с Брюксел тя отново заяви, че не вижда предложението за митническия съюз на Лейбъристката партия като начин за постигане на компромис с ЕС. Позицията й бе потвърдена само ден, след като главният преговарящ на блока за Brexit Мишел Барние призова Мей да се вслуша в предложението на лейбъристите.

„Преговорите са в ключов етап и сега всички трябва да останем спокойни, за да постигнем промените, които тази камара иска, и да осъществим Brexit на време“, посочи тя.

В същото време по-рано днес френският външен министър Жан-Ив льо Дриан призова за скорошно ратифициране на сделката между Великобритания и ЕС за Brexit, посочва БТА.

„Необходимо е да се извърши бърз напредък по ратифицирането на споразумението за излизане (на Великобритания от ЕС), за да се гарантира подреден Brexit", каза той след среща с британския външен министър Джереми Хънт в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Никой освен ЕС не иска граница между Ирландия и Северна Ирландия.UK ще излезе от EU и граница там няма да има, ако е необходимо и без сделка."Мей искала още време за нещо което няма как да се случи (да няма граница между ЕС и Великобритания?!?!?!)"Маса народ в Брюксел и ЕС живее с тази погрешна мисъл и по всичко личи ще бъде доста изненадан от резултата при Брекзит без сделка.Явната идея на брекзит е да се спре безконтролното движение на хора от някакви модерни *** колонии като германия.Неявната е подготовка за следващата криза и гарантиране на работни места за нискоквалифицираните работници когато удари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
polki
преди 5 години
Той брекзита вече тропа на вратата, а Мей искала още време за нещо което няма как да се случи (да няма граница между ЕС и Великобритания?!?!?!). Хем искат да са извън ЕС, хем искат да са вътре в ЕС?!?!? Как ще стане това, че не се сещам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още