IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент ще гласува по четири варианта за Brexit*

В крайна сметка нито една от опциите, които ще бъдат гласувани тази вечер не е правно обвързваща и не е договорена с Европа

20:25 | 01.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските депутати ще решават по поредица от индикативни гласувания в понеделник вечерта, като за втори път ще търсят алтернатива на непопулярната сделка на премиера Тереза Мей за излизане на страната от ЕС, съобщава CNBC.

Единият вариант е за оставане на Великобритания в европейския митнически съюз. Ще се гласува и по предложение за Общ пазар 2.0, като идеята е Великобритания да членува в Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това би позволило продължително участие в единния пазар на ЕС и „всеобхватно митническо споразумение“ с блока след Brexit.

Третото гласуване ще е за това дали да се разреши на Камарата на общините да реши дали да се даде ход на процеса по напускане, или да не се даде възможност за Brexit без споразумение. Четвъртата опция е за провеждане на референдум върху сделка, която е одобрена от Камарата на общините.

В крайна сметка нито една от опциите, които ще бъдат гласувани тази вечер, не е правно обвързваща и не е договорена с Европа.

Първият вариант изисква правителството да гарантира, че договорените с ЕС Споразумение за оттегляне и Политическа декларация, каквито и да са те, включват ангажимент за договаряне на постоянен и отнасящ се за цяла Великобритания митнически съюз и закрепването на тази цел в закон, допълва БТА.

Втората опция предвижда адаптирана сделка по норвежки модел, включваща членство в единния европейски пазар, както и митническо споразумение с ЕС.

Третата опция предвижда утвърждаващ референдум за одобряване на сделката за Brexit, преди тя да бъде ратифицирана от парламента.

Съгласно четвъртия вариант, за върховенството на парламента, ако до два дни преди датата, на която трябва да напусне ЕС, Великобритания не е ратифицирала сделка за излизане от съюза, правителството трябва да поиска допълнително удължаване на периода за преговори по чл. 50.

Ако отлагане на Brexit не бъде договорено до деня преди датата за напускане, правителството трябва да поиска одобрението на парламента за излизане от съюза без сделка, а ако не получи такова одобрение, правителството трябва да отмени Чл. 50, за да анулира Brexit.

Министър-председателят Тереза Мей ще се срещне по-късно днес със свои съпартийци консерватори, каза пред журналисти нейният говорител. Той за пореден път отбеляза, че Мей е против запазването на членството в единния пазар на ЕС, тъй като преустановяването на свободното движение беше ключов елемент от референдума през 2016 г. за напускане на съюза.

Депутатите от Камарата на общините приеха с 322 срещу 277 гласа предложението да се позволят т.нар. "индикативни" вотове по варианти за преодоляване на безизходицата около Brexit, въпреки че правителството бе против предложението.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу съобщи, че е подбрал от списъка с 16 предложения четири поправки за гласуване по-късно тази вечер. Всички те бяха отхвърлени при предишното гласуване на 27 март. Според в. "Гардиън" Тереза Мей е помолила министрите да се въздържат от участие в гласуването този път. 

Утре британското правителство ще има две срещи - заседание на т.нар. политически кабинет за обсъждане на въпроси, засяващи Консервативната партия, и традиционно заседание на основните министри в кабинета на Мей, посочи правителствен източник, според който дискусиите на двете срещи се очаква да продължат общо до пет часа.

Правителството на премиера Тереза Мей не успя да блокира новите вотове в парламента по евентуални алтернативи за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде ДПА, цитиран от БТА.

*Информацията е допълнена към 21:02 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още