IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки се подготвят за отрицателни лихви

Малцина очакват тази нова функционалност да бъде използвана скоро

15:28 | 26.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-големите британски финансови институции ще спазят крайния срок на Английската централна банка и ще бъдат готови за отрицателни лихвени проценти, което дава на властите друг инструмент за подпомагане на икономиката, съобщава Bloomberg.

Банките, включително Natwest Group, HSBC Holdings, Barclays и Lloyds Banking Group са близо до изпълнението на техническите стъпки, необходими за прилагане на отрицателни лихвени проценти. Централната банка на Великобритания през февруари поиска банките да изпълнят условията до следващия месец и вероятно ще представи доклад за напредъка на 5 август.

Но тъй като ръстът се възстанови рязко, след като гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли призова за започване на подготовка, малцина очакват тази нова функционалност да бъде използвана скоро. Дебатът се измести към момента, в който централната банка трябва да намали стимулите за икономиката, за да спре ускоряващата се инфлация.

АЦБ АЦБ

„Докато технически се подготвяме и бихме могли да го направим, вероятността от отрицателни проценти в Обединеното кралство според мен е намаляла“, заяви председателят на Natwest Group Хауърд Дейвис в интервю за телевизия Bloomberg.

През юни служителите на централната банка информираха членовете на Комитета по паричната политика, че тече подготовка, въпреки че много банки заявиха, че им е необходимо време, за да направят промени в информационните системи и други точки по прилагане на плана. АЦБ отказа да коментира.

Лихвите под нулата, които вече са изпробвани в Европейския съюз и Япония, имат за цел да поддържат цената на кредитирането достатъчно ниска на финансовите пазари, за да насърчават заемите и потреблението.

„Сценариите с отрицателни лихви вече са отложени“, казва Фабрис Монтан, икономист в Barclays. „Ще трябва значително забавяне от делта вълната, заедно с неочаквано влошаване на пазара на труда, за да бъдат преразгледани в близко бъдеще“, коментира той.

И все пак съществено отслабване на възстановяването или на доверието може да е достатъчно, за да се върнат отрицателните нива на дневен ред, като има няколко риска, които може да се увеличат през следващите месеци.
Случаите на заразени нарастват, а излизането на Великобритания от Европейския съюз обременява търговията. Проучване на мениджърите по покупки, публикувано в петък, показва, че икономиката този месец е нараснала с най-бавния си темп от март, а перспективите са най-лоши от октомври.

Всичко ще зависи до голяма степен от това колко дълго финансовият министър Риши Сунак поддържа фискалната подкрепа за засегнатите от Covid работници и фирми, каза Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Въпреки че Бейли помоли банките да се подготвят за възможността за отрицателни лихви, той постоянно сигнализира, че те не са предпочитаният инструмент на АЦБ за политиката. Вместо това той е съсредоточил вниманието си върху Механизма за закупуване на активи, чрез който тази година банката купува облигации в размер на 150 милиарда лири (206 милиарда долара), за да запази разходите по заеми на финансовите пазари.

Бързината на възстановяването в Обединеното кралство тласна неочаквано инфлацията над целта на централната банка, което накара двама банкери да призоват за дебат през август за преждевременно ограничаване на тази програма за стимулиране. Въпреки тази промяна банките продължават да работят по отрицателни лихвени проценти, за да дадат на АЦБ друг вариант на политика в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още