IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки трябва да наберат 25 млрд. лири до края на годината

Недостигът на средства засяга основно банки, които се опитват да свият балансите си като частично национализираните Royal Bank of Scotland и Lloyds

14:50 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реклама на Royal Bank of Scotland в централен Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реклама на Royal Bank of Scotland в централен Лондон. Снимка: Ройтерс

Британските банки се нуждаят от 25 млрд. лири свеж капитал, който трябва да наберат до края на годината, съобщава британският финансов регулатор, цитиран от Financial Times

Комитетът за финансова политика (FPC) заяви, че поради начина, по който банките оценяват рискове и заделят капитали за покриване на глоби и други очаквани загуби, отчитания от тях капитал е раздут с 50 млрд. лири. Половината от тази сума обаче се отнася до банки, чието съотношение на капиталова адекватност е по-високо от изискваното.

Също така според регулаторите около половината от възлизащия на 25 млрд. лири недостиг вече е покрит от капиталовите планове на институциите, включващи мерки за свиване на балансите и ограничаване на бонусите.

Недостигът на средства засяга основно банки, които се опитват да свият балансите си като частично национализираните Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group.

Въпреки това Английската централна банка (АЦБ) отхвърли възможността в RBS или Lloyds да бъдат инжектирани още публични средства.

Според изискванията на споразумението Базел III британските банки трябва да постигнат съотношение на капиталова адекватност от 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още