IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки търсят 50 млрд. лири, за да покрият изискванията по Базел IV

Необходимостта от допълнителни средства възникна след въвеждането на коефициента на ливъридж, коментират от KPMG

16:29 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските банки търсят 50 млрд. лири, за да покрият изискванията по Базел IV

Банките във Великобритания може да се нуждаят от 50 млрд. паунда, за да се справят с допълнителните капиталови изисквания по споразумението Базел IV, предупредиха от KPMG.

Представител на консултантската компания обяви, че въвеждането на т. нар. коефициент на ливъридж, който изисква банките да държат на минимално капиталово равнище за покриване на общите им активи, би могло да задейства необходимостта от допълнителни около 50 млрд. паунда, пише Ройтерс.

"Рамката на Базел IV вече става видима, около 5 години преди крайния срок за техническото изпълнение на Базел III. Необходимо е да се вземе под внимание, че няма да се очаква банките да изпълнят капиталовите изисквания изведнъж", отбеляза Джайлс Уилямс, партньор в KPMG.

През юни британският финансов регулатор PRA разпореди пет от най-големите банки на Острова, в това число Barclays, Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland, да повишат размера на капиталите си с допълнителни 13,4 млрд. паунда въпреки постигнатото по-рано увеличение от 13,7 млрд. паунда.

Оценката на експертите от консултантската компания се основава на завишения размер на коефициента на ливъридж до 5%, както и на 20-процентовото увеличение на рисково претеглените банкови активи. От PRA също решиха да ограничат използването на вътрешни модели, намаляващи размера на рисково претеглените активи на банките, като по този начин се повишават капиталовите съотношения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още