IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати одобриха първия етап от законопроекта срещу Brexit без сделка

Членовете на парламента са гласували с 329 гласа „за“ срещу 300 „против“ за продължаване на процедурата по законопроекта

19:47 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските депутати подкрепиха в първия му етап законопроекта, който ще блокира излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Членовете на парламента са гласували с 329 гласа „за“ срещу 300 „против“ за продължаване на процедурата по законопроекта, съобщава Bloomberg.

Сега предстои текстът да бъде разгледан в подробности от Камарата на общините, след което ще има поредица от гласувания върху измененията, която се очаква да започне към 19 ч. местно време (21 ч. българско време).

При този първи вот депутатите разглеждат само основните принципи на проектозакона. Той се разглежда и като първа възможност да се види дали налице е достатъчна подкрепа и при следващите гласувания, посочва ВВС.

Днешното мнозинство, както и вчерашното, когато депутатите гласува срещу правителството и поеха временно контрола върху дневния ред на парламента, дава сигнал, че законопроекта за борба с Brexit без споразумение по всяка вероятност ще бъде приет.

На този фон по-рано в сряда управителят на Британската централна банка Марк Карни заяви в писмо, публикувано в сайта на парламента, че отражението от Brexit без споразумение няма да е толкова сериозно, колкото се очакваше преди година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според него ново отлагане на излизането на страната от Европейския съюз може да помогне още повече.

През ноември Карни предупреди, че британската икономика може да се срине с 8 процента през месеците след евентуален Brexit без споразумение. Сега той определи диапазона на икономическия спад по-скоро между 5 и 6 на сто главно благодарение на по-добрата подготовка.

В случай че страната напусне ЕС в предвидения срок на 31 октомври без споразумение, централната банка може да предостави ликвидности и да смекчи буферите на банките, така че те да могат да отпускат повече заеми, посочи Карни, но изтъкна, че лихвите ще се движат по различен начин.

Междувременно отново в сряда британският финансов министър Саджид Джавид потвърди отпускането на 2 милиарда лири за Brexit догодина чрез назначаване на митничари, оборудване на пристанищата и подкрепа за компаниите.

Великобритания "обръща страницата на драстичните икономии", заяви пред парламента Джавид, изтъквайки в същото време увеличение на разходите за обществени услуги и инфраструктури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още