IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските производители са оптимисти за 2014 г.

Очаква се ръст в промишлеността от 2,7%, подкрепен от нарасналото търсене от развиващите се пазари

10:16 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Британските производители са оптимисти за 2014 г.

Британските производители от промишлеността очакват перспективите в сектора да се подобрят значително през тази година, показва ново проучване, след като компаниите се готвят да се облагодетелстват от нарасналото търсене от развиващите се пазари, съобщава CNBC.

200 висши мениджъри, интервюирани от британската организация на производителите EEF и Aldermore Bank, очакват растеж на всички пазари и при промишлени фирми от всякакъв мащаб във Великобритания.

Предвижда се ръста в промишлеността през 2014 г. да бъде 2,7% според EEF – един от най-високите в Европа. През 2013 г. секторът се свива с 0,1% на базата на официални данни за първите три тримесечия и прогноза на EEF за последното.

„Производителите ни казват, че очакват да допринесат повече за растежа, инвестициите и заетостта през тази година“, коментира Тери Скалър, главен изпълнителен директор на EEF. Според него обаче остават и рискове през 2014 г. – преди всичко глобалната икономическа несигурност и растящите цени на енергията.

Проучване от миналата седмица показа, че британската промишленост е отчела по-нисък от очаквания растеж през декември, макар че секторът вероятно ще отбележи ръст от над 1% през последното тримесечие на 2013 г.

PMI индексът за промишлеността на Markit/CIPS е спаднал през декември до 57,3 пункта от тригодишния връх през ноември от 58,1 пункта. Това бе под нивото от 58 пункта, очаквано от анализаторите, но все пак над границата от 50, която сочи разширяване.

Проуването разкрива, че за да успеят през 2014 г., фирмите търсят начини да повишат производителността си, да постигнат по-голямо сътрудничество при предлагането и да увеличат маркетинговите си усилия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още