IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските супермаркети налагат ограничения заради паническото пазаруване

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма причини за презапасяване

18:50 | 18.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-големите супермаркети във Великобритания Tesco, Sainsbury’s и Asda наложиха ограничения на покупките на тестени изделия, тоалетна хартия и дълготрайно мляко, след като разтревожени купувачи изпразниха рафтовете, за да се запасят за евентуална изолация заради пандемията от коронавирус, предава Ройтерс.

Разпространението на вируса предизвика презапасяване в цял свят, но макар европейските страни да ограничават пътуванията, британските компании казват, че веригите за доставки, по които пристигат плодове, брашно и риба от цял свят, засега все още функционират.

Премиерът Борис Джонсън, който е подложен на критики заради прекалено предпазливия си подход, заяви, че няма причина за презапасяване и че хранителните запаси са стабилни.

Но в супермаркетите в страната купувачите са притеснени.

Повечето рафтове бяха опразнени, като в много големи магазини останаха само сладоледът и шоколадовите великденски яйца. Огромни опашки се извиваха около някои супермаркети днес.

„Търсенето е неумолимо и продължава да расте“, коментира Дейвид Потс, главен изпълнителен директор на Morrisons.

Големите хранителни магазини във Великобритания, включително пазарният лидер Tesco, Sainsbury’s, Asda, и Morrisons наред с дискаунтърите Aldi и Lidl ограничават покупките.

Tesco позволява на пазаруващите да купуват само два пакета от определени стоки като тестени изделия, консервирани домати и антибактериални почистващи продукти. Sainsbury’s и Asda ограничават клиентите до три пакета от всеки продукт.

„Молим клиентите си да пазаруват отговорно, така че всички да имат достъп до най-необходимото“, съобщи Asda и допълни, че временно затваря щандовете за кафе и пица, за да освободи пространство в складовете си. Сходна мярка предприе и Sainsbury’s.

Ройтерс съобщи в понеделник, че веригите супермаркети работят по планове за ускоряване на операциите си чрез намаляване на кафенета, щандове и други услуги, за да позволи на изтощените служители да поддържат основните провизии.

Достатъчно храна?

Ръководителите на правителството и на веригите супермаркети твърдят, че има достатъчно храна, но магазините са изправени пред гигантско търсене, което може да се сравни само с периода преди Коледа.

„Имаме достатъчно храна, пристигаща в системата, но ограничаваме продажбите, така че тя да остане по рафтовете за по-дълго време и да може да бъде купувана от по-голям брой клиенти“, заяви главният изпълнителен директор на Sainsbury’s Майк Куп в писмо до клиентите.

Morrisons съобщи, че е неизбежно да има натиск върху снабдителната верига предвид извънредното търсене, въпреки че според транспортните компании до момента камионите и корабите, превозващи хранителни стоки до по-голямата част от Великобритания продължават да извършват доставки.

„В момента сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства и несигурност при справянето с COVID-19“, коментират президентът на Morrisons Андрю Хигинсън и главният изпълнителен директор Дейвид Потс.

Индустрията на супермаркетите работи в тясно сътрудничество с доставчиците и прави повече доставки до магазини за презареждане на рафтовете.

Доставки от Европа продължават да пристигат въпреки карантините в Италия, Испания и Франция. Източник от индустрията съобщи, че правителството едва сега започва да разбира огромната криза за индустрията.

„Правителството задава въпроси, слуша и планира, но бихме оценили малко повече помощ за осъществяването на нещата“, казва запознат източник.

Той допълва, че правителството може да помогне с отмяна на ограниченията за шофьорските часове и смекчаването на регулациите за доставките на хранителни продукти, които забавят индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още