IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските търговци на дребно са загубили 31 млрд. долара заради трите блокади

2020 е най-лошата в историята за търговията на дребно във Великобритания

13:30 | 11.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трите блокади във Великобритания заради пандемията са стрували на търговците на дребно, на които беше наредено да затворят, около 22 млрд. паунда (31 млрд. долара) под формата на изгубени приходи от продажби, сочат данни на Британския консорциум за търговия на дребно, цитирани от Bloomberg.

Като знак за растящото негативно въздействие на COVID-19 върху един от най-големите сектори на заетост в страната организацията съобщава, че 2020 е най-лошата година в историята. Приходите от продажби във физически магазини, които не продават хранителни стоки, са спаднали с 24 на сто спрямо 2019 г.

Посещаемостта на магазините е намаляла с над 40 на сто през 2020 г., тъй като притеснените от COVID потребители са избягвали моловете и градските центрове и са се насочили към онлайн пазаруването.

В унисон с данните компанията Ted Baker съобщи в четвъртък, че приходите ú от продажби са намалели с 47% през последното тримесечие, тъй като ограниченията заради пандемията са намалили търсенето на парти облекла около коледните празници. Дори когато магазините бяха отворени между блокадите, много клиенти са ги избягвали, съобщи британската верига магазини за дрехи.

Компанията, която преди време беше един от най-добре представящите се брандове в страната, съобщи, че сега очаква бизнесът ú да бъде засегнат съществено от затваряне на магазини до май  преди началото на постепенно възстановяване през второто полугодие на календарната година.

Книжата на Ted Baker поевтиняха с 8,8% в началото на търговията в Лондон.

Търговците на дребно във Великобритания бяха сред най-тежко пострадалите от пандемията, тъй като магазини от неосновна необходимост бяха принудени да затворят за седмици по време на блокадите и в същото време инвестираха в мерки за безопасност заради COVID, за да защитят служители и клиенти, когато обектите бъдат отворени отново. Търсенето на онлайн пазаруване расте, разширявайки капацитета за онлайн търговия на много търговци на дребно.

Загубени продажби

През януари Associated British Foods, собственик на веригата магазини за евтини стоки Primark, съобщи, че ако новите блокади в Европа продължат до края на февруари, това ще струва над 1 млрд. паунда под формата на изгубени приходи от продажби. Британската компания допълни, че вече е изгубила продажби на стойност 540 млн. паунда заради есенните блокади.

Макар че някои търговци на дребно като супермаркети останаха отворени и се радваха на ръст на продажбите, много от тях сега се борят за оцеляване.

Консорциумът съобщи, че правителството трябва да използва новия бюджет, за да разшири настоящото облекчаване на наемите и на бизнес ставката – форма на имотен данък във Великобритания, за да могат магазините да продължат да работят. Той също така иска по-лесен процес за търговците на дребно за получаване на грантове по време на блокадата.

Главният изпълнителен директор на Британския консорциум за търговия на дребно Хелън Дикинсън заяви, че тези действия в краткосрочен план ще „облекчат изпитващи затруднение компании от сметки, които те не могат да плащат към момента“ и ще им позволи да оцелеят при продължителни затваряния и загуби на работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
"Британските търговци на дребно са загубили 31 млрд."Да го д*хат британските търговци на дребно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още