IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство подготвя план за възстановяване от пандемията

Премиерът Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак работят върху нова дългосрочна стратегия, която ще продължи досегашните помощни схеми

15:28 | 31.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британското правителство работи по план за възстановяване на икономиката от щетите, нанесени от пандемията от COVID-19, съобщава Ройтерс, цитирайки анонимен правителствен източник.

Премиерът Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак се разделят с традиционните, пропазарни виждания, споделяни в рамките на Консервативна партия, и са напът да похарчат 280 млрд. паунда през настоящата финансова година за подкрепа на работните места и бизнеса. 

Според източника финансовото министерство и кабинетът на Джонсън работят върху план за възстановяване, потвърждавайки публикацията на Sunday Times, в която се посочва, че правителството ще предостави дългосрочен план, който вероятно ще включва по-високи държавни разходи за следващото десетилетие.

От Sunday Times още информират, че Сунак ще удължи периода на облекчения, включително схемата за защита на работниците, заемите в подкрепа на бизнеса, както и понижения данък върху добавената стойност и намаляването на гербовия налог върху покупките на имоти.

По-рано този месец водеща британска работодателска група призова за още 7,6 млрд. паунда незабавна държавна помощ.

Според Sunday Times се очаква още Сунак да обяви, че помощните програми ще бъдат постепенно премахнати, вероятно още от тази есен, в полза на „плана за работните места“, който трябва да даде тласък на заетостта, и „плана за растеж“, който цели насърчаване на новите индустрии.

По-рано тази седмица стана ясно, че безработицата ъв Великобритания достигна 5% през трите месеца до ноември, най-високото ниво от началото на 2016 г., тъй като пандемията продължава да се отразява на блокираната икономика.

Според данни на Службата за национална статистика броят на служителите в компаниите през декември е намалял с 2,7% спрямо година по-рано и те са с 828 хил. души по-малко от началото на пандемията през февруари.

Седмица по-рано Bloomberg съобщи, че Сунак планира да осигури еднократно парично обезщетение в размер на 500 паунда на близо шест милиона души, за да помогне за облекчаването на икономическите последици от третата национална блокада срещу коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още