IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство представи нов законопроект за Brexit в парламента

Кабинетът е наложил кратки срокове, в които да бъде приет новият закон

21:00 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британското правителство представи нов законопроект пред парламента в четвъртък с кратки срокове за одобрение, с който ще се даде на министър-председателя Тереза Мей властта да започне процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз до края на март, както бе планирано.

Законопроектът е изготвен след решението на Върховния съд тази седмица, че правителството не може да започне преговорите за напускане на блока без одобрението на законодателите, припомня Wall Street Journal. Основната опозиция – партията на лейбъристите, която обвинява правителството, че се опитва да избегне парламентарен контрол върху Brexit, заяви, че няма да се опитва да блокира излизането на Великобритания, но ще добави поправки към законопроекта, за да наложи по-голяма роля на парламента в процеса.

Вярвам, че парламентът ще уважи решението, взето от британския народ и ще прокара законодателството бързо“, каза Дейвид Дейвис, британският министър по Brexit.

Правителството е заделило пет дни през следващите две седмици за прокарването на проектозакона през Камарата на общините – долната камара на парламента, което е сравнително тесен график. Обикновено са нужни месеци, за да бъда приети законопроектите.

Дебатите са планирани за вторник и сряда следващата седмица, като ще има още три през седмицата след това. След като премине през Камарата на общините, той трябва да бъде приет и от Камарата на лордовете, за да се превърне в закон.

Законопроектът иска от законодателите да „дадат право на министър-председателя да уведоми, съгласно Член 50(2) от Договора на Европейския съюз, за намерението на Обединеното кралство да се оттегли от ЕС“.

Политиците от опозицията критикуват кратките срокове, като лейбъристът Анджела Ийгъл призова за повече време за дебати.

„Откакто правителството дойде на власт, то се опитва да избегне парламентарен контрол върху плановете си за излизането от ЕС“, каза тя.

Тереза Мей представи целите си в ключово изказване миналата седмица, включително излизане от европейския единен пазар и установяването на споразумение за свободна търговия с ЕС.

В сряда министър-председателят заяви, че правителството ще осигури на парламента официален документ, който очертава плановете за Brexit. Министрите преди отказваха на исканията да дадат на парламента подобен документ, заявявайки, че министър-председателят е представила ясно целите си.

Политиците от опозицията призоваха правителството да публикува документа, преди да вземат решение по новия законопроект. Правителството отказа да коментира дали планира да изпълни искането.

Още по темата вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още