Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британското правителство ще задели 60 млрд. паунда за Brexit

Финансовият министър обаче предупреди, че макар икономиката да се представя по-добре от очакванията, все още продължава да има дефицит

Британското правителство ще задели 60 млрд. паунда за Brexit

Британският финансов министър Филип Хамънд. Снимка: Архив Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд ще използва представянето на бюджета в сряда, за да обяви, че по-високите данъчни приходи в резултат на по-добрата от очакванията икономика ще бъдат използвани за натрупване на резерви от 60 млрд. паунда. Те ще бъдат използвани, за да се преодолее несигурността около Brexit, вместо за увеличаване на разходите за националното здравеопазване, съобщава Independent.

Хамънд ще обяви допълнителни 1,3 млрд. паунда за социални грижи, но финансовият министър в сянка Джон МакДонъл предупреди, че 12 млрд. паунда трябва незабавно да бъдат пренасочени към здравеопазването, тъй като там „в момента има криза“.

В предаване по ВВС в неделя Хамънд предупреди още, че Великобритания ще бъде готова „да отвърне на удара“, а не „да се скрие в ъгъла“, ако не се постигне търговска сделка с ЕС. Освен това тя ще направи „всичко възможно“ да възстанови британската икономика.

Още по темата

Хамънд заяви: „Ако има някой в Европейския съюз, който смята, че ако не постигнем сделка с Европейския съюз, ако не продължим да работим в тясно сътрудничество, Великобритания просто ще се скрие като ранено животно, това няма да се случи“.

Според него британският народ има „борбен дух и ще отвърне на удара“.

Хамънд обаче предупреди, че макар икономиката да се представя по-добре от очакванията, все още продължава да има дефицит. „Ако вашата банка увеличи лимита на овърдрафта ви, няма да искате да изхарчите всяко едно пени от него“, каза той. „Имаме достатъчно бензин в резервоара, за да продължим пътуването, което изглежда като разумен подход“.

Хамънд предупреди още, че проблемите в обществените услуги, които се намират „под натиск“, не са свързани само с пари и че проблемите в резултат на застаряващото население се нуждаят от по-комплексни решения.

„Съществуват аргументи за заемането на по-дългосрочна позиция за финансиране на услуга, свързана със застаряващото население“, каза той.

В статия за The Sunday Times Хамънд пише: „Със старта на преговорите с Европейския съюз ние отваряме нова глава в нашата история. Трябва да продължим ангажимена си към фискалната дисциплина и да заздравим позицията си, докато градим визията за бъдещето на Великобритания в света“.

Междувременно финансовият министър в сянка Джон МакДонъл каза за ВВС: „Независимата оценка в момента [за това колко е нужно] за здравеопазването и социалните грижи е между 8 и 12 млрд. паунда. Вярваме, че правителството сега е заделило, както съобщи, за криза в случай на Brexit 60 млрд. паунда, като по-високите приходи също са допринесли за това“.

Според него „кризата е в момента. Трябва да се подготвим за Brexit, но известна част от тези пари трябва да отидат за преодоляване на кризата в здравеопазването и социалните грижи“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новите карантинни правила във Великобритания тласнаха надолу европейските борси