IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Airways сменя шефа си насред кризата

Испанецът Алекс Круз ще бъде заменен от 49-годишния Шон Дойл

11:48 | 12.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	

Испанецът Алекс Круз. Снимка: Bloomberg LP</p>



Испанецът Алекс Круз. Снимка: Bloomberg LP

В разгара на причинената от коронавируса криза British Airways сменя ръководството си. Испанецът Алекс Круз, който оглавява компанията от 2016 г., се оттегля от позицията си с незабавно действие, се казва в изявление на компанията майка на British Airways - International Airlines Group (IAG), в понеделник.

Негов наследник ще бъде Шон Дойл, който преди това е управлявал Aer Lingus, също част от International Airlines Group. 54-годишният Круз се присъедини към IAG, когато базираният в Лондон концерн придоби превозвача Vueling, който той управляваше. Сега напуска поста, след като не бе предпочетен да замени шефа на групата Уили Уолш, който напусна миналия месец след 15 години начело на IAG, предава Bloomberg.

Първоначално разглеждан като вероятен наследник на Уолш, той беше критикуван във Великобритания заради степента на съкращаване на разходите и промени в услугите. В последно време той влезе в конфликт със синдикатите и политиците заради плановете да съкрати до 12 000 работни места, тъй като пандемията от коронавирус унищожи търсенето на пътувания.

49-годишният Дойл е главен изпълнителен директор на Aer Lingus от по-малко от две години. Преди това той прекара 20 години в British Airways, издигайки се през финансови и стратегически позиции, за да се присъедини към изпълнителния и управителния мениджмънт през 2016 г.

Новият ръководител на консорциума на авиокомпаниите IAG Луис Галего нарече пандемията „най-тежката криза в нашата индустрия“. Преструктурирането трябва да помогне за излизането от тази криза по-силно.

Въздушният трафик, който се срина почти изцяло в резултат на пандемията, се възстановява бавно и несигурно. IAG отчете милиардна загуба през второто тримесечие. Нетната загуба за трите месеца бе в размер на 2,1 милиарда евро след печалба от 736 милиона година по-рано, както обяви групата в края на юли.

Към IAG принадлежат също авиокомпаниите Iberia, Vueling, Aer Lingus и Level.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още