IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Steel е пред колапс

Вторият по големина производител на стомана в Обединеното кралство може да остави без работа 5000 служители

15:38 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
British Steel е пред колапс

Подложената на сериозен натиск британска стоманодобивна компания British Steel се нуждае от краткосрочно вливане на средства от държавата, твърди Ройтерс, позовавайки се на свой източник. Вторият по големина производител на стомана в Обединеното кралство е изправен пред срив, освен ако правителството не отпусне заем в размер на 30 милиона британски лири (34,1 милиона евро) във вторник.

Ако парите не влязат в компанията до вторник следобед, концернът с 5000 служители може да получи синдик в сряда и да бъде поставена под запрещение.

Greybull Capital, собственикът на British Steel, първоначално поиска от правителството заем от 75 млн. паунда, но сега сви нуждата до 30 млн. паунда.

В допълнение към работните места на 5000 служители на British Steel са застрашени и над 20 000 работни места в подизпълнители. Greybull придоби губещата стоманодобивна компания през 2016 г. от Tata Steel.

Според запознати източници е малко вероятно да бъде постигнато споразумение след редица пропуснати крайни срокове.

Това се случва във възможно най-лошия момент за премиера на Великобритания Тереза Мей, тъй като изборите за 73 места за британци в 751-местния Европейски парламент ще са в четвъртък, а хиляди работни места са застрашени. Над 24 000 работни места могат да бъдат загубени в стоманолеярния завод в Скънторп, в северозападното графство Ланкашър, и във веригата за доставки на производителя.

По-рано през май планираното сливане между германския стоманен гигант Thyssenkrupp и индийския конкурент Tata се провали заради противопоставянето на антитръстовите власти на ЕС, припомня DPA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още