IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел и Лондон изострят спора заради Северна Ирландия

Великобритания е на една крачка от това едностранно да промени текстове от протокола за Северна Ирландия

17:04 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vandeb Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vandeb Wijngaert/Bloomberg

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) не са успели да разрешат различията си относно търговските споразумения за Северна Ирландия по време на критично важните преговори в четвъртък. Това носи риск от дипломатическа криза и потенциален търговски спор.

Британският външен министър Лиз Тръс е казала на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович по време на разговор, че настоящите договорености причиняват „неприемливи смущения в търговията“, което води до третиране на хората в Северна Ирландия по различен начин от тези в континенталната част на Великобритания, пише Bloomberg.

Шефчович е казал обаче, че „няма място за разширяване на мандата за преговори с ЕС или за въвеждане на нови предложения за намаляване на общото ниво на търговските търкания“, посочва се в съобщение на британското външно министерство.

Според Тръс „ситуацията в Северна Ирландия е въпрос на вътрешен мир и сигурност за Обединеното кралство и ако ЕС не прояви необходимата гъвкавост, за да помогне за решаването на тези проблеми, тогава като отговорно правителство, не бихме имали друг избор, освен да действаме“.

Разговорът между двамата се е провел само два дни, след като Шефчович каза, че предоговарянето на така наречения протокол за Северна Ирландия не е опция.

Обединеното кралство подготвя вътрешно законодателство, предназначено да отмени текстове от протокола и предупреждава за това от месеци.

Тръс наскоро излезе с най-твърдото изявление на Обединеното кралство досега по въпроса, като критикува предложенията на ЕС като недостатъчни за разрешаване на противопоставянето.

Великобритания недоволства от сделката, която има за цел да поддържа движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия. Според Лондон има основания за предприемане на едностранни действия за смекчаване на мерките, включени в протокола, вкл. проверки на плавателните съдове, превозващи стоки, в Ирландско море.

Тъй като ЕС вероятно бързо ще започне процедури за нарушение срещу Обединеното кралство и ще спре търговското споразумение, ако страната поеме този курс, това превръща търговската война между Брюксел и Лондон в реална възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още