IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел изчиства етикетите на храните от подвеждащи твърдения

Когато новите правила бъдат приети, производителите ще имат 6 месеца да премахват неверните твърдения от етикетите

21:00 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел изчиства етикетите на храните от подвеждащи твърдения

Хранителната промишленост трябва да направи голямо "почистване" на етикетите си и да изтегли над 2000 подвеждащи твърдения за здравословно въздействие, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

"Намалява равнището на холестерол", "заздравява костите", "улеснява кръвообращението", има много такива обещания върху етикетите на хранителните стоки, които се продават в ЕС, но много от тях са подвеждащи, посочи Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали.

Европейската агенция по сигурността на храните бе натоварена да даде научното си мнение за тези твърдения. Тя представи резултатите днес, като от 2760 проучени твърдения на етикетите на храните само 510 са се оказали научно обосновани.

Първоначалният списък включваше 44 000 твърдения, предоставени от страните членки на ЕС. Той бе свит до 4600 и предаден на агенцията, която го ограничи до 2760. Анализът на Европейската агенция по сигурността на храните не се отнася до продукта, а до съставките, чиято полза е изтъкната.

Отхвърлянето на едно твърдение не означава, че продуктът не е добър, а само, че обещанията на етикета не са коректни, добави Фредерик Венсан.

Европейската комисия ще подготви проекторегламент въз основа на мнението на агенцията и ще го представи на страните членки, като решение се очаква през 2012 година. Когато новите правила бъдат приети, производителите ще имат 6 месеца да премахват неверните твърдения от етикетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още