IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел към Рим: Това е „безпрецедентно“ отклонение от Пакта за стабилност

За първи път ЕК може да отхвърли бюджетния план на дадена държава членка

08:47 | 19.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Треа (вляво) и Московиси по време на съвместната си пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Треа (вляво) и Московиси по време на съвместната си пресконференция. Снимка: Ройтерс

Все още не става дума за официално отхвърляне на бюджета - но писмото, написано от еврокомисаря по финансите Пиер Московиси до италианския министър на финансите Джовани Триа, е повече от ясно.

Планираният италиански бюджет за 2019 г. съдържа особено сериозни нарушения на правилата на ЕС. Например планираните разходи са твърде високи, структурният дефицит ще нараства, вместо да намалява, а държавният дълг не би бил в рамките на договорените правила в Съюза.

Московиси успя да предаде писмото на Триа лично, предава DPA. Това се случи по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, приключила в четвъртък. Комисията също така публикува писмото на сайт.

Плановете за нов дълг са „безпрецедентно“ отклонение от критериите на Пакта за стабилност, продължава писмото. Освен това Комисията определя краен срок за правителството в Рим - до обяд в понеделник за „изясняване“ на финансовата рамка. 

За разлика от ясната формулировка в писмото Московиси се опита по време на съвместна пресконференция с Триа да омаловажи конфликта. Спорът с Рим ще отнеме време, каза той. Брюксел иска спокоен и конструктивен диалог. „Току-що написахме писмо“, каза комисарят, като добави, че това писмо е само началото на един потенциално дълъг процес.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви в Брюксел след края на срещата на върха на ЕС, че правителството в Рим ще се срещне в събота на извънредно заседание, за да обсъди бюджета. По-рано през деня той обяви, че се опитва да се приспособи към критиките. „Това не е бюджетът, какъвто го очакваше комисията", каза Конте.

Конте обаче не демонстрира очаквания за сериозни промени. Отклоненията от изискванията на ЕС  по думите му са „големи“. Преди това беше казал, че „колкото повече време минава, толкова за по-добър намирам нашия бюджет". И в сряда той заяви, че не вижда „обхват“ за промени.

Също в сряда комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер заяви пред Spiegel, че ако ситуацията остане непроменена, ЕК ще трябва да отхвърли проектобюджета на Италия за следващата година. Писмото, представено в четвъртък, е стъпка в тази посока. За първи път Европейската комисия ще отхвърли бюджетния план на дадена държава членка.

Италианското правителство представи проектобюджета в последната минута - във вторник вечерта. В него то планира значително по-високо ниво на нов дълг, отколкото бе договорено в Брюксел. Коалицията от десни и леви популисти планира да увеличи бюджетния дефицит до 2,4% от годишната икономическа продукция през следващата година, за да финансира скъпите си кампании. Това е три пъти повече от ставката от 0,8%, обещана на Европейската комисия от предишното италианско правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Ще се огънат накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още