IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел: Отношенията с Великобритания ще претърпят огромна промяна

Това ще стане факт, незамисимо от това дали бъде постигната търговска сделка до края на годината, заяви еврокомисар Фил Хоган

21:58 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Комисар Фил Хоган. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Комисар Фил Хоган. Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Комисарят по търговските въпроси на Европейския съюз Фил Хоган предупреди, че отношенията на блока с Великобритания ще претърпят „огромна“ промяна след приключването на преходния период. Това ще е така независимо дали страните постигнат споразумение за търговска сделка до края на годината.

В изказване от Европейския парламент в Брюксел Хоган призова правителствата на държавите членки да направят повече, за да запознаят бизнеса с промените, които ще трябва да посрещнат след 31 декември. Тъй като Лондон планира да напусне единния пазар и митническия съюз, то постигането на каквато и да е било сделка за свободна търговия единствено ще ограничи икономическите щети, посочи той, цитиран от Bloomberg.

„На 1 януари нещата ще се променят така или иначе, дори и да постигнем сделка“, заяви Хоган. „Ще бъде много по-лошо без сделка, но дори и със сделка ще има огромна промяна по отношение на логистиката, по отношение на това как търгуваме едни с други, как пътуваме“, допълни комисарят.

Бизнесът е изправен пред риска от допълнителни митнически изисквания и забавяния по границите дори ако Лондон и Брюксел се договорят за бъдещите си взаимоотношения. Ако преговорите се провалят, то Великобритания и ЕС ще трябва да търгуват по условията на Световната търговска организация, което означава завръщане на мита и квоти за първи път от десетилетия.

Преговорите между Великобритания и ЕС за бъдещите им търговски отношения вече са повод за напрежение, въпреки че още не са започнали официално, което ще стане следващия месец. Лондон иска да постигне споразумение за търговия със стоки без мита и квоти по подобие на това между блока и Канада. Но Обединеното кралство вече отхвърли исканията на Брюксел за прилагане на европейските правила в области като държавната помощ, опазването на околната среда и др.

„Бяхме ясни, че не искаме специална, персонализирана или уникална сделка. Искаме споразумение за свободна търговия по подобие на това с Канада, което ЕС често казва, че предлага“, заяви говорител на британското правителство. „Няма причина нашата близост до ЕС да означава допълнителни ограничения на търговията“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още