Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Брюксел: Отношенията с Великобритания ще претърпят огромна промяна

Това ще стане факт, незамисимо от това дали бъде постигната търговска сделка до края на годината, заяви еврокомисар Фил Хоган

Брюксел: Отношенията с Великобритания ще претърпят огромна промяна

Комисар Фил Хоган. Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Комисарят по търговските въпроси на Европейския съюз Фил Хоган предупреди, че отношенията на блока с Великобритания ще претърпят „огромна“ промяна след приключването на преходния период. Това ще е така независимо дали страните постигнат споразумение за търговска сделка до края на годината.

В изказване от Европейския парламент в Брюксел Хоган призова правителствата на държавите членки да направят повече, за да запознаят бизнеса с промените, които ще трябва да посрещнат след 31 декември. Тъй като Лондон планира да напусне единния пазар и митническия съюз, то постигането на каквато и да е било сделка за свободна търговия единствено ще ограничи икономическите щети, посочи той, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

„На 1 януари нещата ще се променят така или иначе, дори и да постигнем сделка“, заяви Хоган. „Ще бъде много по-лошо без сделка, но дори и със сделка ще има огромна промяна по отношение на логистиката, по отношение на това как търгуваме едни с други, как пътуваме“, допълни комисарят.

Бизнесът е изправен пред риска от допълнителни митнически изисквания и забавяния по границите дори ако Лондон и Брюксел се договорят за бъдещите си взаимоотношения. Ако преговорите се провалят, то Великобритания и ЕС ще трябва да търгуват по условията на Световната търговска организация, което означава завръщане на мита и квоти за първи път от десетилетия.

Преговорите между Великобритания и ЕС за бъдещите им търговски отношения вече са повод за напрежение, въпреки че още не са започнали официално, което ще стане следващия месец. Лондон иска да постигне споразумение за търговия със стоки без мита и квоти по подобие на това между блока и Канада. Но Обединеното кралство вече отхвърли исканията на Брюксел за прилагане на европейските правила в области като държавната помощ, опазването на околната среда и др.

„Бяхме ясни, че не искаме специална, персонализирана или уникална сделка. Искаме споразумение за свободна търговия по подобие на това с Канада, което ЕС често казва, че предлага“, заяви говорител на британското правителство. „Няма причина нашата близост до ЕС да означава допълнителни ограничения на търговията“, допълни той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕЦБ свали поредната преграда пред Хърватия за чакалнята на еврозоната