IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел подкрепя по-стриктния контрол на ЕЦБ върху клиринговите системи

Новите правомощия за централната банка ще се използват само за целите на паричната политика

08:10 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е подкрепила искането на Европейската централна банка (ЕЦБ) за промяна в устава й, свързана с по-големите регулаторни правомощия на централната банка върху клиринговите системи за финансови инструменти.

Едно от основанията за положителното становище на Брюксел е предстоящият Brexit, който ще окаже влияние върху регулирането и надзора на клиринга в цяла Европа, пише в съобщение на Европейската комисия.

Промяната ще позволи на ЕЦБ да поиска коригиращи действия за системите. Когато е необходимо запазването на стабилността на еврото, банката ще има правомощията да приема допълнителни изисквания към централните контрагенти, участващи в клиринга на значителни суми по сделки в евро.

Сегашният устав на ЕЦБ позволява известни регулаторни действия върху платежните системи с клиринг, но те не обхващат всички клирингови системи, включително и тези за финансовите инструменти.

От централната банка на еврозоната допълват още, че тези нови правомощия ще бъдат използвани само за целите на паричната политика.

След положителната оценка от ЕК, предложението на за промяна в устава на ЕЦБ се придвижва към Европейския парламент и Съвета. Двете институции ще обсъдят документа в т.нар. "обикновена законодателна процедура". Тя е включена с поправките в Договора за ЕС от Лисабон и предвижда съвместно вземане на решения между ЕП и Съвета. Целта е по-ефективно и по-бързо вземане на решения в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още