Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Брюксел протяга ръка за търговски преговори със САЩ

ЕК се отдалечава от предишната си твърда линия да преговаря само след отмяна на митата върху стоманата и алуминия

Брюксел протяга ръка за търговски преговори със САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Раздвижване в търговския спор между ЕС и САЩ: Европейската комисия иска да преговаря за ново споразумение с правителството във Вашингтон. ЕК представи предложенията за такъв мандат в петък, но за да започнат преговорите, предложенията трябва да бъдат утвърдени от Съвета на ЕС, припомня БТА. 

Двата мандата се отнасят само до премахването на индустриални мита и до регулаторни въпроси, тоест, не се предвижда сключване на всеобхватно търговско споразумение. Така селското стопанство, изменението на климата, правата на работниците, екологичните стандарти или достъпът на европейските дружества до пазара на обществени поръчки в САЩ ще бъдат пропуснати.

Една част от предложенията са свързани с оценяването на съответствието, а друга - с премахването на митата върху промишлените стоки. Преговорите са свързани със съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп от юли миналата година.

Комисията очаква да преговаря по търговско споразумение, посветено на премахването на митата върху промишлените стоки, с изключение на селскостопанските изделия. Второто споразумение за оценяването на съответствието ще помогне за постигане на целта за премахване на нетарифните пречки, като улесни доказването от страна на фирмите, че техните стоки отговарят на техническите изисквания на двете страни.

ЕС вече е въвел някои части от съвместното изявление от юли. Например вносът на соя от САЩ за ЕС е нараснал за една година със 112 на сто от юли до декември 2018 година.

Сега САЩ са най-големият доставчик на семена от соя за ЕС и скоро ще могат да разширят допълнително своя пазар след решението на ЕК да предприеме разрешаване на употребата на семена от соя от САЩ за биогорива.

Последните данни показват ръст на доставките на втечнен природен газ от САЩ през октомври и ноември 2018 година. ЕС е определил няколко области, в които доброволното сътрудничество със САЩ по правни въпроси би довело до бързи и значителни резултати, се посочва в съобщението.

По този начин ЕК се отдалечава от предишната си твърда линия  - да се договаря ново споразумение, само след като американският президент Доналд Тръмп отмени наскоро наложените мита върху стоманата и алуминия. Заплахата на Тръмп за нови мита върху вноса на европейски автомобили също остава във въздуха.

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: Европа търговски войни

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон ще държи реч по повод исканията на „жълтите жилетки“