IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел протяга ръка за търговски преговори със САЩ

ЕК се отдалечава от предишната си твърда линия да преговаря само след отмяна на митата върху стоманата и алуминия

14:37 | 18.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Раздвижване в търговския спор между ЕС и САЩ: Европейската комисия иска да преговаря за ново споразумение с правителството във Вашингтон. ЕК представи предложенията за такъв мандат в петък, но за да започнат преговорите, предложенията трябва да бъдат утвърдени от Съвета на ЕС, припомня БТА. 

Двата мандата се отнасят само до премахването на индустриални мита и до регулаторни въпроси, тоест, не се предвижда сключване на всеобхватно търговско споразумение. Така селското стопанство, изменението на климата, правата на работниците, екологичните стандарти или достъпът на европейските дружества до пазара на обществени поръчки в САЩ ще бъдат пропуснати.

Една част от предложенията са свързани с оценяването на съответствието, а друга - с премахването на митата върху промишлените стоки. Преговорите са свързани със съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп от юли миналата година.

Комисията очаква да преговаря по търговско споразумение, посветено на премахването на митата върху промишлените стоки, с изключение на селскостопанските изделия. Второто споразумение за оценяването на съответствието ще помогне за постигане на целта за премахване на нетарифните пречки, като улесни доказването от страна на фирмите, че техните стоки отговарят на техническите изисквания на двете страни.

ЕС вече е въвел някои части от съвместното изявление от юли. Например вносът на соя от САЩ за ЕС е нараснал за една година със 112 на сто от юли до декември 2018 година.

Сега САЩ са най-големият доставчик на семена от соя за ЕС и скоро ще могат да разширят допълнително своя пазар след решението на ЕК да предприеме разрешаване на употребата на семена от соя от САЩ за биогорива.

Последните данни показват ръст на доставките на втечнен природен газ от САЩ през октомври и ноември 2018 година. ЕС е определил няколко области, в които доброволното сътрудничество със САЩ по правни въпроси би довело до бързи и значителни резултати, се посочва в съобщението.

По този начин ЕК се отдалечава от предишната си твърда линия  - да се договаря ново споразумение, само след като американският президент Доналд Тръмп отмени наскоро наложените мита върху стоманата и алуминия. Заплахата на Тръмп за нови мита върху вноса на европейски автомобили също остава във въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още