IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на акционерите в Германия продължава да расте

14% от населението на страната над 14 години инвестират в акции, което е тригодишен връх

14:39 | 09.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на акционерите в Германия се е повишил през 2015 г. до тригодишен връх.

Средностатистическият брой на лицата, които са притежавали акции в компании или дялове във фондове, е бил 9,01 млн., съобщи германският Институт по акциите DAI. Това е най-високото ниво от 2012 г. (почти 9,5 млн.).

В сравнение с предишната година броят на акционерите се е повишил със 6,7 на сто, или с 560 хил. души.

„През 2015 г. германците отново са намерили доверие към акциите и фондовете“, се казва в отчета на DAI. Двигател са ниските банкови лихви, заради което акциите се считат за алтернатива на спестовните влогове и парите в брой. 

Положително се оценява фактът, че и групата на инвеститорите на възраст под 40 години отбелязва увеличение с около 170 хил. акционери и инвеститори чрез дялово участие спрямо броя им през предходната година. Това е увеличение от над 10 на сто.

Също така и изоставането в източните провинции на Германия по отношение на акционерното участие е почти компенсирано през последните пет години. Ако през 2011 г. в Източна Германия само 8,6 на сто от жителите са инвестирали на борсите, днес този дял вече е 12,6%. В Западна Германия делът за същия период от друга страна остава стабилен на ниво от 14,4%.

Тази положителна тенденция обаче трябва да продължи и през следващите години, за да може потенциалът на акциите като възможност за увеличаване на състоянието и финансиране на компаниите да бъде използван по-добре, пояснява Кристине Бортенленгер, изпълнителен директор на Института. „Само 14 на сто от населението участват на фондовия пазар, това е недостатъчно“, коментира тя. 

Според анализа на института повечето хора в Германия продължават да чувстват несигурност по отношение на вложенията в акции и дългосрочните положителни ефекти. Така например ако човек отделя всеки месец по 100 евро за инвестиции, при историческа възвращаемост от около 9 на сто на година, ще се нуждае от средно 26 години, за да постигне приходи от 120 хил. евро. Това би съответствало на лична допълнителна пенсия от 500 евро месечно, които биха могли да се използват в продължение на 20 години за подобряване на пенсионната възвращаемост. По отношение на доходността на германските държавни облигации за този 20-годишен период постигането на подобна възвращаемост би отнело 70 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gmgoiko
преди 8 години
Много подходяща снимка браво!!! Акционер = Зомби, демек трупайте парички в банките там е най-сигурно и дУхУдно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Вярвайте, от началото на 16-а вече са намалели бая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още