IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на фалитите в Германия се готви за първи ръст от кризата насам

Германските заводи вече се намират в дупка, след като временните им проблеми от миналата година прераснаха в постоянна тенденция на спад

16:48 | 10.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на германските компании, които обявяват фалит, се очаква да нарасне за първи път от икономическата криза през 2009 г. насам.

В рамките на пореден сигнал, че най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия, германската кредитна рейтингова агенция Creditreform предупреди, че тенденцията за затваряне на компании достига повратна точка.

Процентът на корпоративна несъстоятелност се свива с едва 0,4% през първата половина на годината, когато 9900 компании са обявили фалит, като техният брой се очаква да е общо 20 000 до края на 2019 г., съобщава Bloomberg.

Германските заводи вече се намират в дупка, след като временните им проблеми от миналата година прераснаха в постоянна тенденция на спад заради глобалното търговско напрежение.

По-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е преразгледала в посока надолу прогнозите си за брутния вътрешен продукт на страната за миналата година, посочвайки, че слабото представяне в промишления сектор рискува да се предаде и на услугите.

Последният удар бе нанесен тази седмица, когато германският химичен гигант BASF – най-голямата химическа компания в света, публикува предупреждение за свиване на печалбата си. германия германия

Според Creditreform несъстоятелността сред компаниите в промишления сектор и услугите – с изключение на строителството и търговията, вече бележи ръст през 2019 г. Отражение има и на пазара на труда в страната, където загубите на работни места, свързани с фалити, нарастват с 11,1% през 2019 г. Независимо от това обаче безработицата продължава да се намира близо до рекордното си дъно.

„Трудностите за индустриалния сектор нарастват, който е особено чувствителен на рисковете за чуждестранната търговия като Brexit и търговските спорове“, посочват от Creditreform, откъдето допълват, че тенденцията може да се разпространи сред цялата икономика през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Ми нормално - след зеленясването да дойде и пълно мухлясване на икономиката. То не може и у я до края и душата в рая... То индустрията е точно като в бляновете на наш Зельо и Ко., а икономиката се прави у интернет... Да-да... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още