IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк не вижда нужда от фискални стимули в Германия точно сега

Според източници от централната банка все още не е дошъл правилният момент

21:52 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската централна банка не вижда нужда от фискални стимули в момента, въпреки че се очаква икономиката да се свие отново през настоящото тримесечие. Това съобщават двама източници, запознати с позицията на Бундесбанк.

Въпреки че е уместно финансовият министър Олаф Шолц да подготви мерки, които биха могли да бъдат приложени в случай, че икономиката се влоши, в момента не е необходима допълнителна подкрепа, заявиха източниците пред Bloomberg.

Икономистите на централната банка прогнозират спад в производството с 0,1% през третото тримесечие – същият темп на икономическо забавяне както и предходното. Две поредни тримесечия на икономическо свиване се смятат за техническа рецесия.

Говорител на Бундесбанк отказа коментар по темата.

Правителството изглежда все още се колебае дали да се откаже от политиката си за балансиран бюджет. Въпреки това Шолц заяви по-рано миналата седмица, че властите са готови да прибегнат до увеличаване на дълга в случай на необходимост.

В понеделник министърът уточни, че страната би могла да отпусне допълнително 50 млрд. евро за извънредни разходи в случай на икономическа криза. Така за първи път правителството остойности фискалните стимули, които биха били на разположение при нужда.

Шолц спомена числото в контекста на допълнителното взетите кредити по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, посочвайки, че тя е струвала на Германия 50 млрд. евро, посочва Bloomberg.

В последния си месечен доклад, публикуван в понеделник, Бундесбанк предупреди, че най-голямата икономика в Европа може да се насочва към рецесия, което е допълнителен натиск върху политиците да увеличат подкрепата, съобщава Bloomberg.

Банката посочва, че германската икономика ще остане потисната през третото тримесечие и може да продължи слабо да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още