Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бундесбанк очаква икономиката на Германия да се забави рязко до края на 2021 г.

Основният проблем за икономиката на страната са проблемите с доставките

Бундесбанк очаква икономиката на Германия да се забави рязко до края на 2021 г.

Снимка: Bloomberg

Икономическият ръст на Германия вероятно рязко ще се забави през четвъртото тримесечие на тази година, докато индустрията продължава да страда от недостиг в доставките, а търсенето на услуги отслабва, заяви Бундесбанк в месечния си доклад от понеделник.

Най-голямата икономика в Европа процъфтя през лятото, но неочакваните проблеми с веригите на доставки сега създават пречки на огромния сектор с производство на автомобили. В същото време по-високите разходи за енергия и продължаващите опасения около пандемията с коронавируса може да ударят настроенията на потребителите, казват икономистите, цитирани от Ройтерс.

„Растежът вероятно ще се забави значително през текущото тримесечие“, заяви германската централна банка, добавяйки, че годишният растеж вероятно ще бъде „значително“ под прогнозата от 3,7% от юни.

„Силната инерция в сектора на услугите вероятно ще намалее значително“, каза още банката. „Производственият сектор вероятно ще продължи да страда заради проблемите с доставките“.

Подчертавайки опасенията на централната банка, по-рано в понеделник институтът Ifo обяви, че бизнес доверието намалява за четвърти пореден месец през октомври, тъй като проблемите с доставките все още спират производството на заводите.

Автомобилният сектор е особено силно ударен от недостига на полупроводници – проблем, който според икономистите може да продължи и през следващата година, влияейки негативно на растежа през предстоящите месеци.

Проблемите обаче се дължат изцяло на доставките, тъй като промишлените поръчки остават стабилни, което води до „изключително широка“ пропаст между търсенето и производството, добавя Бундесбанк.

Услугите вероятно също ще пострадат, тъй като свързаните с пандемията мерки ще останат в сила, особено предвид нивата на новозаболели от коронавирус, които надвишават предишните, довели до налагането на ограничения.

Бундесбанк добавя, че проблемите с доставките заедно с по-високите цени на енергията и отмяната на намаляването на данък общ доход ще продължат да вдигат цените – нещо, което вече банката е казвала и преди.

„Като цяло темпът на инфлацията вероятно ще продължи да се ускорява за момента, преди постепенно да се забави през следващата година“, каза още централната банка.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То вече се чувства ...Големите немски компании променят плановете за 2022г., за поръчки към поддоставчци, като правят намаление с между 25 до 50 % от годишния обем за 2021г.Неминуемо в България в периода декември 2021 - април 2022 ще е цирк, съкращения, масови фалити.
1
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И това им е малко

Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември