Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бундесбанк включи юана във валутните си резерви

Според представител на Германската централна банка решението е било взето още миналата година

Бундесбанк включи юана във валутните си резерви

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка реши да включи китайския юан към собствените си резерви, което дава допълнителен тласък на международния статут на валутата, коментира Bloomberg.

По време на събитие в Хонконг в понеделник един от членовете на управителния съвет на Бундесбанк – Андреас Домбре, заяви, че решението е било взето миналата година след инвестиция за 500 млн. евро на Европейската централна банка, от която германската банка е част. Той допълни, че не може да коментира обема, който ще бъде разпределен.

Още по темата

„Юанът се използва все повече като част от валутните резерви на централните банки – ЕЦБ например включи юана, но други европейски централни банки направиха същото“, каза Домбре в изявлението си.

След ръста след приемането на юана в кошницата валути на Международния валутен фонд през 2016 г., възходът му се забави. Заради все още наложеният капиталов контрол валутата на втората по големина икономика в света спадна до шестата най-използвана валута в света от четвърто място през август 2015 г., сочат данните на Swift.

“Сумата не е голяма, но е нещо, за което взехме решение и от което искаме да сме част“, каза Домбре, който е отговорен за банковия надзор в Бундесбанк, в интервю за Bloomberg. “Фактът, че юанът сега е част от кошницата на МВФ и фактът, че ЕЦБ реши да направи това са два фактора, които обмислихме“.

Грешките по пътя към по-гъвкав юан през 2015 г. накараха Китай да удвои капиталовия контрол и няма ясен сигнал дали той ще бъде вдигнат скоро. Опасенията около дестабилизиращите ходове продължават да карат правителството да държи здраво обменния курс. Юанът укрепна с 6,8% спрямо долара през 2017 г.

Бундесбанк полага усилия да установи Франкфурт като европейски хъб за търговия на китайската валута, макар че официалните представители казват, че условията не се използват достатъчно силно. Домбре посочи ускоряващия се темп на развитие на инициативата Нов път на коприната, с който Китай се опитва да установи нови търговски връзки с азиатските и европейските си съседи, като фактор, който може да ускори използването на юана.

„Очевидно е, че като втората по големина икономика в света политическите инициативи в Китай се усещат в цял свят“, каза той, отбелязвайки, че „търговските връзки с Китай ще се засилят“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
majnata до: Sakamano
преди 3 години
хаха хич няма ...ако беше килърито прецедент , забрави ... клоуни !
1
 
1
 
3
Sakamano до: bgMan
преди 3 години
Не е нужно всичко да има политически контекст. Юанът просто заема полагащото му се място като валутата на една от водещите световни икономики.
0
 
3
 
2
преди 3 години
Значи е взето решение отношенията Китай-ЕС да продължават да се развиват в правилната посока.
5
 
0
 
1
преди 3 години
При всякакви валутни резерви в чужди банки, заради липсата на защита срещу вредното влияние от юана – в Китай щетите се уголемяват и там предстои стопански колапс.
Централните банка на Китай не може да спаси от актуалните щети, защото няма необходимите права.

Още от Европа
Балканските страни постепенно облекчават Covid мерките