IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът прие законопроекта за прилагане на Газовата директива

Очаква се, че новите мерки спрямо газопровода "Северен поток 2" да се прилагат само за участъка от съоръжението в териториалните води на Германия

20:25 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският парламент прие днес законопроекта за прилагане на Газовата директива на ЕС в националното законодателство. Решението бе взето с обикновено мнозинство на гласувалите. 

Очаква се, че новите мерки спрямо газопровода "Северен поток 2", който беше в центъра на вниманието на депутатите, да се прилагат само за участъка от съоръжението в териториалните води на Германия, последните 12 морски мили.

В законопроекта е посочено, че са възможни изключения от новия регламент, но те са ограничени за срок от 20 години.

Правните промени, одобрени от долната камара на Бундестага, се отнасят до правилата на ЕС, подписани през февруари, според които газопроводите за внос на природен газ към блока не трябва да бъдат собственост на доставчици на този ресурс и че трети страни също трябва да могат да използват тези съоръжения.

Дългият 1225 км газопровод по дъното на Балтийско море е изцяло собственост на руския държавен гигант „Газпром“.

Европейската комисия (ЕК) измени своята газова директива през април, като изменението влезе в сила на 23 май. То предвижда, че трета страна не може да притежава както газопровода, така и транспортирания през него ресурс, внасян на пазара на ЕС, освен ако газопроводът не е построен преди 23 май 2019 г.

Държавите членки на ЕС обаче все още не са транспонирали промените в своето законодателство. Въпреки че изменената директива не е в състояние да спре изграждането на „Северен поток 2“, тя може да забави или да спре временно работата по завършването му.

Германия разглежда газопровода предимно като търговски проект, който е от съществено значение за енергийната сигурност на най-силната икономика в Европа. Но страните от Източна Европа, Скандинавия, Балтийско море и САЩ виждат тръбопровода като средство за увеличаване на влиянието на Русия в Европа.

През октомври Дания отстрани последното сериозно препятствие пред завършването на строежа на „Северен поток 2“, като издаде разрешение за строителната му работи не нейна територия.

Според първоначалния си график „Северен поток 2“ трябваше да заработи до края на тази година, когато изтича споразумението за транзит на руски газ през Украйна, основният маршрут за износ от Русия към Европа.

ЕС призова Русия и Украйна да постигнат ново споразумение преди 31 декември, но налице са редица пречки, включително проруския бунт в Източна Украйна и съдебните спорове между „Газпром“ и украинската енергийна компания „Нафтогаз“.

*Информацията е актуализирана към 09:50 ч, 14 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още