IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на ОСП е във фокуса на европредседателството на Естония

Предстои дебат за опростяването и модернизирането на общата селскостопанска политика

11:20 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещето на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) е във фокуса на естонското председателство на ЕС.

На 1 юли за първи път Талин пое ротационното председателство на ЕС за шест месеца с приоритети отворена и иновативна европейска икономика, безопасност и сигурност, цифрова Европа и свободно движение на данни, приобщаваща и устойчива Европа, отбелязва в бюлетина си земеделското министерство на САЩ (USDA).

Според съобщенията се очаква председателството да не се фокусира върху  Brexit и да остави темата в ръцете на преговарящите от ЕС.

В сектора на земеделието Естония ще се фокусира основно върху бъдещето на ОСП, устойчивостта и конкурентоспособността на европейското земеделие.

Дебатът ще е основан на резултатите от публичната консултация за бъдещето на агросектора, подета от Европейската комисия с цел реформа на ОСП. Очаква се първостепенен приоритет да бъде осигуряването на подкрепа от Европарламента за опростяването и модернизирането на ОСП и дебатът за бъдещето й след 2020 г.

Естония също така ще се фокусира върху засилване на позицията на фермерите във веригата на доставки. Ще продължи работата на предходните председателства за борба с антимикробната резистентност, ще разгледа предложението на Комисията за нова регулация за спиртните напитки, както и новите риболовни квоти.

Очаква се Съветът по околна среда да се фокусира върху климатичните промени, по-конкретно с цел да осигури прилагането на Климатичното споразумение от Париж и насърчаването на кръговата икономика.

Припомняме, че след Естония от 1 януари 2018 г. европредседателството се поема от България, която вече публикува проекта на своята програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още