Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бъдещето на ОСП е във фокуса на европредседателството на Естония

Предстои дебат за опростяването и модернизирането на общата селскостопанска политика

Бъдещето на ОСП е във фокуса на европредседателството на Естония

Снимка: Pixabay

Бъдещето на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) е във фокуса на естонското председателство на ЕС.

На 1 юли за първи път Талин пое ротационното председателство на ЕС за шест месеца с приоритети отворена и иновативна европейска икономика, безопасност и сигурност, цифрова Европа и свободно движение на данни, приобщаваща и устойчива Европа, отбелязва в бюлетина си земеделското министерство на САЩ (USDA).

Според съобщенията се очаква председателството да не се фокусира върху  Brexit и да остави темата в ръцете на преговарящите от ЕС.

Още по темата

В сектора на земеделието Естония ще се фокусира основно върху бъдещето на ОСП, устойчивостта и конкурентоспособността на европейското земеделие.

Дебатът ще е основан на резултатите от публичната консултация за бъдещето на агросектора, подета от Европейската комисия с цел реформа на ОСП. Очаква се първостепенен приоритет да бъде осигуряването на подкрепа от Европарламента за опростяването и модернизирането на ОСП и дебатът за бъдещето й след 2020 г.

Естония също така ще се фокусира върху засилване на позицията на фермерите във веригата на доставки. Ще продължи работата на предходните председателства за борба с антимикробната резистентност, ще разгледа предложението на Комисията за нова регулация за спиртните напитки, както и новите риболовни квоти.

Очаква се Съветът по околна среда да се фокусира върху климатичните промени, по-конкретно с цел да осигури прилагането на Климатичното споразумение от Париж и насърчаването на кръговата икономика.

Припомняме, че след Естония от 1 януари 2018 г. европредседателството се поема от България, която вече публикува проекта на своята програма.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 23 февруари