IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещият подход на Мей към имиграцията - "най-лошото от всички светове"

Според парламентарна подкомисия въвеждането на различни имиграционни правила за специфични индустрии носи рискове

12:34 | 06.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство рискува да вземе „най-лошото от всички светове“, ако се опита да създаде имиграционни правила след Brexit за специфични индустрии, сочи проучване на панел в Камарата на лордовете.

Bloomberg съобщи миналата седмица, че в търсене на начин да избегне недостиг на работна ръка за ключови индустрии министър-председателят Тереза Мей обмисля подход тип „сектор по сектор“, когато взима решение за това кои граждани на ЕС ще се класират за работни визи за Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз (ЕС).

Подобен подход е разкритикуван в доклада от подкомисията по вътрешните дела в горната камара на парламента. Представен в понеделник, в него комисията предупреждава, че система „на парче“ може „да не успее да постигне значително намаляване на имиграцията, като в същото време ще се окаже по-тежка и скъпа за работодателите, потенциалните кандидати и лицата, натоварени с изпълнението ѝ“.

Администрацията на Мей иска да намали годишната нетна имиграция от рекордните нива, които достига през последните години. Министър-председателят интерпретира вота за Brexit като призив да ограничи свободното движение на работна ръка от ЕС.

Търсейки контрол върху броя на работниците, идващи от чужбина, правителството иска да балансира нуждите на компаниите, които са станали зависими от чуждестранни служители както за квалифицирани работни места като болници и банки, така и за позиции, които британците не искат, например в земеделието и ресторантите.

Комисията в Камарата на лордовете казва, че допускането, че британски работници да запълнят позициите, освободени от мигранти от ЕС, „просто не съществува“ и предупреждава, че възстановяването на контрола върху националните граници може да се окаже недостатъчно, за да забави имиграцията или да съживи заплащането.

Комисията препоръчва да бъде въведена нова имиграционна система поетапно и призовава правителството да внимава да не застраши икономиката, ограничавайки достъпа до чуждестранни служители.

Миналата седмица Камарата на лордовете усложни плана на Мей за Brexit, приемайки поправка в законопроекта на правителството за излизане от ЕС, с която се гарантират правата на европейските граждани, вече живеещи във Великобритания.

Докладът от понеделник казва, че правителството с право преследва „двупосочно споразумение“, в което европейските лидери опазват правата на британските граждани, живеещи в техните страни.

Още по темата Brexit - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
се тая, вече нямате полезен ход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Да затворят границите за европейци и да ги отворят възможно най-широко за хора от Commonwealth.Дето те казват Diversity is strength, нал тъй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още