IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещото германско правителство ще ускори с 8 г. отказа от въглищата

Въглищата осигуряват една четвърт от производството на електрическата енергия в Германия

21:58 | 15.10.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Потенциално ново германско правителство начело с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) иска да се откаже от въглищата като източник на енергия осем години по-рано от планираното, предава Bloomberg. Ходът може да е голяма победа за планетата, но предизвикателство за страната, която вече изпитва затруднения с енергийните доставки, пише Bloomberg.

„За да постигнем климатичните цели, е необходимо по-ранно излизане от въглищната енергия, в идеалния случай до 2030 г.“, съобщиха партиите при очертаването на основните принципи на съюза си.

Подробностите как най-голямата икономика в Европа планира да се откаже от зависимостта си от въглищата ще бъдат уточнени в официални преговори между ГСДП, Зелените и Свободните демократи, които може да започнат в началото на следващата седмица. Ускорено разширяване на енергията от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия вероятно е част от плана.

Ходът има своите рискове. При консервативния канцлер Ангела Меркел Германия взе решение да затвори ядрените си централи и не инвестира достатъчно в алтернативни източници. Комуналният сектор предупреждава, че рискът от спиране на тока ще расте, тъй като електрификацията се прибавя към търсенето на енергия. Зависимостта на Германия от газа вероятно ще нарасне в момент, когато фосилните горива са подложени на все по-голямо внимание от инвеститори и избиратели заради въглеродните емисии.

Необходимостта от допълнителна енергия може да е „огромна“, казва Ема Чампио, анализатор в BloombergNEF, която отразява политиката, свързана с енергийния преход. „План за ускорен отказ от въглищата ще трябва да бъде съчетан и с нови стимули за чиста енергия, които да са в унисон с икономиката на нетната нула в по-дългосрочен план“, допълва тя.

По-рано Зелената партия направи по-ранния отказ от въглищата едно от ключовите си обещания преди изборите през септември като стъпка към постигането на въглеродна неутралност на Германия до 2045 г.

Климатичните политики се превръщат в приоритет в Европейския съюз, като блокът се стреми да намали емисиите от парникови газове с 55% до края на това десетилетие спрямо нивата през 1990 г.

По-бързо излизане от въглищата в Германия може също така да бъде насърчено от пазарни сили, тъй като нарастването на цените на въглищата прави някои централи недоходоносни.

Изключването на въглищата до 2030 г. може да позволи на Германия да избегне разходи за въглеродни емисии на стойност 1,1 млрд. евро на година, показва изследване на Wartsila Oyj. В същото време страната ще трябва да увеличи вятърните и соларните си мощности с около 20% спрямо планираното при отказ от въглищата през 2038 г.

Отиващото си германско правителство е обвинявано от критици, че не е успяло да разшири достатъчно производството на алтернативна енергия, за да отговори на бъдещите си нужди от енергия.

След над две десетилетия енергиен преход въглищата продължават да осигуряват една четвърт от електрическата енергия в Германия. Газът съставлява около 16% от производството на електроенергия, сочат данни на AB Energiebilanzen за 2020 г.

„Основното предизвикателство е да се създадат амбициозни политики за ускоряване на разпространението на слънчева и вятърна енергия и за увеличаване на капацитета за съхраняване на енергия, като в същото време се гарантира, че Германия няма да попадне в капана на фосилния газ“, коментира Махи Сидериду, управляващ директор в Europe Beyond Coal.

Но целта Германия да постигне 65% от енергийния си микс от възобновяеми източници до 2030 г. изглежда труднопостижима след спада на оншорните вятърни инсталации, който доведе до рязко спиране на дейността в сектора.

Коалиционното споразумение от петък е силно съсредоточено върху климатичните инициативи, факт, който председателят на Германската асоциация на енергийните и водни индустрии Керстин Андреае определи като „изключително положителен“.

Наред с графика за отказ от въглищата партиите заявяват, че планират да инсталират слънчеви панели върху всички нови бизнес сгради, да забранят колите с двигател с вътрешно горене до 2035 г. и да позволят регистрирането само на въглеродно неутрални коли, които да се движат по улиците в Германия.

Либералите, които настояват за по-пазарно ориентирана климатична политика, са получили подкрепа за плановете си за отмяна на допълнителния данък върху възобновяемата енергия в Германия през идните четири години и са се съгласили с разширяване на търговията в ЕС с емисии от авиокомпании, пътния транспорт, корабоплаването и сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
може , може ... пийнали са мозъка на редовия шваба примерно и го яздят както си искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Не може идиотии да са най-богатите, че и да управляват и движат ЕС вече толкова десетилетия. Идиотитее са в Русия и Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
е кво да сравнявам ... идиотията там е на трета степен ... тука у нас все още се диша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да бе, "много да зле" тия германци, направо да ги ожалиш. А тия, дето горят въглища, са новите лидери на света и бъдещето, нали?! Еййй, научихте от дядовците и бащите ви, за "глупавите германци и американци", а на "глупавите" държавите им ги виж, после ги сравни с "умните".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Леле тия германци са много зле. Някога, преди почти век се увлякоха по кафявия ф.м, а сега са се увлекли по зеления такъв. А тъжното е, че точно техни физици преди век поставиха основите на съвременната термодинамика. В нея ясно се казва, че за да създваш по-подредена система ти трябва по-голяма енергия, а създаването на такава енергия увеличава още повече ентропия (безредието) в околната среда на системата. В карйна сметка създадената ентропията винаги е по-голяма от създадената енергия. Тия пусти германци. Таман успяха да създадат един съюз, в който са начело и го водят и ще вземат да го разрушат с безрасъдното си поведение. Е, вярно, че злите езици говорят, че ЕС е създаден под натиска и ръководството на САЩ, но и с идеи взаимствани от германски икономисти, съветници на Хитлер, но това няма значение.Важното е че направихме нещо, а сега ще вземем да го разрушим. Когато водиш политика, която създава повече конфликти и напрежение отколкото разрешава и успокоява, краят е предизвестен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
fon
преди 2 години
Е, ние ще ги увеличим, както каза Хвърчилов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още