IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България бележи скромен напредък в мерките за климата

Липсва "зеленият" парадокс, при който мерките за опазване на околната среда всъщност увеличават потреблението на петрол, отчита доклад

10:03 | 17.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България бележи скромен напредък по отношение на предприетите действия за опазване на околната среда, показва годишната класация Climate Change Performance Index, изготвена от Germanwatch.

Данните показват, че страната ни вече се нарежда на 37-мо място в света по предприети действия в областта на климата. В миналогодишната класация България беше на 38-мо място от 58 държави. Сред страните от ЕС обаче България отстъпва с едно място и вече е на 25-то място от 28 държави.

В световен мащаб придвижването с една позиция напред е съпроводено с увеличаване на дела на брутния вътрешен продукт на страната като част от глобалния - от 0,11% до 0,12% и увеличаване на емисиите - от 0,12% до 0,13% от световните.

От организацията посочват в своя доклад, че революцията в мерките за опазване на околната среда вече са в ход с влизането в сила на Парижкото споразумение. Страните обаче трябва да ускорят действията си.

Във френската столица световните лидери се споразумяха да ограничат глобалното затопляне до малко под 2°C или дори 1,5°C.

Germanwatch отбелязва в своя доклад, че водещите държави в класацията са от Европа. В последната година обаче прави впечатление, че развиващи се държави като Мароко, Индия и Южна Африка бележат напредък, особено в усилията си за производство на електроенергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност.

От анализите е видно, че през последните месеци растат инвестициите във възобновяеми източници за производство на енергия. От организацията споделят своята изненада, че ниските цени на петрола в същото време не водят до пиково увеличаване на потреблението на петрол. Т.нар. "зелен парадокс" - бумът на възобновяемите източници, който води до спад на цената на петрола, а това от своя страна - до увеличаване на потреблението на петрол, този път не се наблюдава.

Намалява и потреблението на въглища в световен мащаб до най-ниското ниво от 2005 година насам.

Най-големите емитенти на въглероден диоксид са Индия, Германия, САЩ, Китай и Русия. Топ 10 на най-големите замърсители държат дял от 67,6% от глобалните емисии СО2, спрямо 67,2% година по-рано. Спрямо миналогодишната класация Индия измества Германия и вече оглавява класацията на най-големите замърсители. 

Страната, представяща се най-добре по отношение на мерките за климата в тазгодишна класация е Франция, следвана от Швеция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още