IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 12-та в Европа по работни места от чужди инвестиции през 2014 г.

Страната ни обаче се нуждае от реформи и по-добра инфраструктура, посочват от Ernst&Young

19:31 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на <span class="Lbl" id="a3.2.1.1.1.2:CaptionLong_Lbl">Witte Automotive в Русе. Все повече компании от автомобилната индустрия избират България за новата си производствена дестинация. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></span></p>

Заводът на Witte Automotive в Русе. Все повече компании от автомобилната индустрия избират България за новата си производствена дестинация. Снимка: архив, Ройтерс

България е в топ 15 на страните в Европа по брой на работните места, създадени благодарение на преките чужди инвестиции, според доклад на консултантската компания Ernst&Young (Е&Y) за атрактивността на държавите за инвеститорите.

Страната ни е наредена на 12-то място в класацията с близо 5 700 работни места, създадени от чужди инвеститори през 2014 г. Това представлява ръст от 3 на сто спрямо създадените през 2013 г. работни места от чуждестранни инвеститори, отчита консултантската компания.

Страната ни привлича все по-голям интерес от чуждестранните инвеститори, макар и да се нуждае от допълнителни реформи и по-добра инфраструктура, пише още в доклада.

Като основни проблеми за бизнеса и инвестициите експертите открояват пазарните интервенции, бюрокрацията и корупцията, които са още по-силно изразени в източноевропейските държави, включително България, северната ни съседка Румъния и Словакия.

Като цяло основните спънки пред привличането на повече инвестиции в Европа са бюрокрацията, слабият все още икономически растеж, липсата на политическо управление на ниво Европейски съюз (ЕС) и геополитическото напрежение. Затова и само 32% от анкетираните от консултантите смятат да разширят операциите си в Европа през следващата година, докато 64% нямат такива планове. Потенциалният разрив на Великобритания с ЕС също се вижда като риск.

Същевременно Европа остава най-предпочитана за инвестиции в производство, като най-активната индустрия, която създава и най-много нови работни места, е автомобилната.

Чуждите инвестиции в Европа – рязко нагоре

През миналата година обемът на чуждите инвестиции в Европа е скочил с 36% на годишна база до рекордните 305 млрд. долара, въпреки забавянето на глобалната икономика. Всички 43 държави от Стария континент, обхванати от проучването, включително Русия и Турция, са привлекли над 4 хил. проекта, с които са създали над 185 500 работни места – с 12 на сто повече спрямо 2013 г., отчитат консултантите.

Западна Европа остава най-атрактивна за инвеститорите, като е привлякла 50 на сто от чуждите инвестиции по света спрямо 45% през 2013 г. Така регионът изпреварва Китай, който става все по-малко атрактивен за чуждите инвеститори (38%) и изостава на трета позиция.

Второто място е за Северна Америка с 39%.

Великобритания, Германия и Франция продължават да привличат най-много чужди инвестиции, като за първи път в тазгодишната класация в топ 10 попада и Турция. Великобритания е номер 1 по отношение на брой проекти и създадени работни места – близо 900 проекта и над 31 хил. нови работни места.

Следва Германия с над 700 проекта, но само малко над 11 хил. нови работни места. Във Франция са реализирани над 600 проекта, благодарение на които са създадени над 12 500 нови работни места, но те намаляват спрямо предходната година. В Русия са реализирани само 114 проекта, но пък те са създали над 18 хил. нови работни места.

Почти две трети от анкетираните от компанията инвеститори смятат, че атрактивността на Европа ще се подобри през следващите три години. Респондентите са и значително по-оптимистично настроени за перспективите пред икономическия растеж на Стария континент.

От градовете безспорен номер 1 е Лондон, следван от Париж, Берлин, Франкфурт, Амстердам, Брюксел, Мюнхен, Барселона, Прага и Мадрид.

Инвестиции в производство и логистика

На фона на икономическото възстановяване, обезценяването на еврото и намаляващите цени на енергията производственият сектор в Европа започна да се оживява. Чуждите инвестиции в производство отбелязват ръст от 20 на сто от общия обем на вложенията на Стария континент. Обемът на инвестициите в логистика пък се увеличава с 27 на сто, основно благодарение на електронната търговия.

В сектора на услугите представянето е смесено – увеличават се чуждите инвестиции в софтуерни проекти и финансовия сектор, но намаляват в бизнес услуги и научни изследвания и развойна дейност.

Най-силен ръст на чуждите инвестиции записват традиционните за европейската икономика икономически сектори – хранително-вкусовия и автомобилния. Най-много нови работни места обаче създават инвестициите в автомобилния сектор и производителите на машини и оборудване.

Силно възстановяване на инвестициите се отчита също във финансовия сектор, фармацията, химическата индустрия и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още