IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е дала държавни гаранции за под 1% от БВП през 2019 г.

Кипър остава начело на държавите в ЕС по отношение на необслужени задължения на правителството - над 28% от БВП

19:01 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2019 година България е отпуснала държавни гаранции за под 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), показват последните данни на Евростат, посветени на условните държавни задължения в общността.

Статистиката не обхваща отпусканата от държавите подкрепа, свързана с разпространението на коронавируса. Пандемията ще окаже съществено значение, но то ще бъде отразено от статистиката едва догодина.

През 2019 година най-голям е размерът на държавните гаранции във Финландия (33,4% от БВП), следвани от Дания (18,2%) и Австрия (16,1%). От статистическата служба уточняват, че в данните за Финландия са включени и издадени гаранции от специализирана обществена корпорация, която официално не е част от правителството.

Основната част от държавните гаранции в ЕС се издават от централното правителство, показват още данните на Евростат. В някои страни, сред които Австрия, част от тях са издавани от регионалните правителства.

eurostat eurostat

Източник: Евростат (България, Чехия, Ирландия, Литва и Словакия са съобщили пред статистическата служба за само под 1% от БВП държавни гаранции)

По отношение на другите форми на условните правителствени задължения през 2019 година под 2,5% от БВП във всички страни от ЕС са публично-частните партньорства. Най-голям е дълът им в Словакия (2,4% от БВП) и Португалия (2,3%). И в двете държави тази форма се използва основно за изграждане на пътна инфраструктура.

Задълженията на държавните корпорации варират в широки граници в ЕС през 2019 година. Съществен е процентът в Гърция - 124,3% от БВП, докато в Словакия са едва 4,7% от БВП. Големият процент на задълженията на публичните корпорации в някои държави е свързано с контролирани от правителството държавни банки.

Данните за България показват, че условните задължения на държавата, свързани с публичните корпорации, са под 10% от БВП.

Кипър остава начело в ЕС по отношение на "необслужвани заеми" на правителството през 2019 година, макар че има намаление от 3 пр.пункта спрямо нивото от 2018 година.Данните показват, че те достигат 28,3% от БВП. Като цяло в ЕС нивото на необслужваните от правителството заеми са под 1%.

Само в три държави, освен Кипър, процентът надхвърля 1 на сто от БВП - Словения (2,5%), Португалия (1,4%) и Хърватия (1,2%)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още