Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е единствена в ЕС без ръст в търговията на дребно през май

На годишна основа страната ни отбелязва и най-голям спад в Европейския съюз - с 20,4%

България е единствена в ЕС без ръст в търговията на дребно през май

Снимка: Getty

Търговията на дребно през май отбелязва ръстове спрямо предишния месец във всички държави членки на Европейския съюз с изключение на България, където тя остава без промяна. Това показват актуалните данни на европейската статистическа служба Евростат.

За еврозоната увеличението е с рекордните 17,8% спрямо месец по-рано на фона на облекчаването на блокадите заради коронавируса в редица държави. Това представлява и по-добър от очаквания скок от 15%. В Европейския съюз ръстът също е впечатляващ – с 16,4%.

Най-голямо процентно увеличение на месечна база в страните, за които има данни, се наблюдава в Люксембург (28,6%), Франция (25,6%) и Австрия (23,3%).

За сравнение в ЕС и еврозоната през април имаше спад в търговията на дребно от съответно 12,1% и 11,4%.

На годишна основа обаче също се наблюдава понижение, като за блока на единната валута то е от 5,1%, а за съюза – 4,2%.

Спрямо май 2019 г. страната ни отбелязва най-голям спад в обемите търговия на дребно за ЕС – минус 20,4%. След нас по понижение се нареждат Люксембург (-19,7%) и Испания (-17,9%). На обратния полюс с най-голям ръст на годишна основа са Германия (7,2%), Дания (6,6%) и Австрия (4,8%).

Търговия по сектори

Спрямо предходния месец през май търговията на дребно при текстила, дрехите и обувките в еврозоната и ЕС нараства със съответно 147% и 130%. При автомобилните горива увеличението е с 38,4% в еврозоната и 31,9% в ЕС.

За нехранителните продукти в еврозоната ръстът в търговията на дребно е от 34,5% и 30,2% в ЕС. В сектора на храните, напитките и тютюневите изделия увеличението е съответно от 2,2% и 2,1%.

На годишна основа при автомобилните горива има понижение на търговията на дребно с 27,4% за еврозоната и с 24,3% за ЕС. При нехранителните стоки спадът е съответно от 9% и 6,9%. При храните, напитките и тютюневите изделия обаче има увеличение от съответно 4,9% в еврозоната и 4,1% в ЕС.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси завършиха седмицата на червено