Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е емитирала 14 млн. тона въглеродни емисии за деветмесечието

Eвропейските държави са емитирали общо 590 млн. тона въглероден диоксид от началото на 2021 г.

България е емитирала 14 млн. тона въглеродни емисии за деветмесечието

Снимка: Архив Ройтерс

България е емитирала почти 14 млн. тона въглероден диоксид за първите девет месеца на годината, сочат данни на екологичната организация Ember. Основната част от тях - 13,1 млн. тона са от изгарянето на въглища.

Като цяло европейските държави са емитирали 590 млн. тона въглероден диоксид от началото на 2021 година. Най-големият замърсител е Германия със 125 млн. тона, от които почти 101 млн. са от изгаряне на въглища. На следващо място са Турция с малко над 100 млн. тона емисии от изгаряне на изкопаеми горива и Полша с около 83 млн. тона.

Данните показват още, че търсенето на енергия в ЕС започва да се възстановява до предпандемичните нива, но завръщането на въглищата става с по-бавни темпове. През първото полугодие все още възобновяемите източници доминират в енергийния микс

Източник: Emberg

Отчасти и заради ограниченията заради коронавируса през 2020 година за първи път ЕС разчиташе повече на възобновяемата енергия, отколкото на въглищната. Страните все повече се насочват към зелените алтернативи, каквито са вятърът и слънцето, посочват още от организацията.

Общата картина дава надежда, че общността ще изпълни целите си за климатична неутралност, но отделни държави имат проблеми в тази насока. От Ember отбелязват, че страни като България, Полша или Чехия ще трябва да ускорят действията си, ако ЕС реши стриктно да спази ангажиментите, които е поел.

 

Данните на организацията за България показват, че през годините въглищата отстъпват в енергийния микс, а възобновяемите източници и ядрената енергия запълват липсите. През 2020 година ядрената енергия е с дял от 41% от енергийния микс, а ВЕИ - 19%. Пикът на зелената енергия у нас е през 2018 година, когато делът им достигна 20%, като страната разчита много на водните централи, за да изпълни европейските цели.

Ember отбелязва още, че делът на вятърните и соларните централи расте бързо в някои страни от ЕС, като например Гърция, Ирландия, Нидерландия и Испания. Най-скоростно въглищните мощности се заменят от ВЕИ в Естония - зелената енергия увеличава делът си в енергийния микс с 14 пр. пункта спрямо 2018 година, а въглищната - намалява с 19 пункта.

Дали амбициозните екоцели са безпрецедентен шанс или рискован залог - това е една от темите, които ще бъдат обсъдени в рамките на Investor 20 - събитие, с което Investor.bg отбелязва 20-тата си годишнина. Повече за темите и събитието може да прочетете тук.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гръцкият премиер с първа визита до Москва в опит да договори евтин газ