Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е изнесла химическа продукция за 1,3 млрд. евро през 2020 г.

За последните 10 години износът расте с по 5% средногодишно, сочат данните на Евростат

България е изнесла химическа продукция за 1,3 млрд. евро през 2020 г.

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година България е изнесла химическа продукция на стойност 1,29 млрд. евро, или 0,3% от общия износ на химикали от ЕС, показват данните на Евростат. За периода 2010-2020 година износът на тези стоки се увеличава със средно 5,5 на сто годишно.

Вносът е на стойност 1,13 млрд. евро, което означава, че за миналата година търговският баланс в тази стокова група е положителен на стойност 153 млн. евро.

През миналата година страните от ЕС са изнесли общо химическа продукция на стойност 411 млрд. евро, а вносът е на стойност 232 млрд. евро. За последните десет години износът се увеличава със средно 5,4% годишно, а на вноса - с 4,2 на сто, посочва още статистическата агенция.

Източник: Евростат

Най-големият износител на химикали от ЕС е Германия - през 2020 година стойността им надхвърля 104 млрд. евро, или дял от 25,5% от общия износ в тази стокова група на страните от ЕС. На второ място се нарежда Ирландия (54,8 млрд. евро), Франция (44,5 млрд. евро) и Нидерландия (41,5 млрд. евро).

Германия е и най-големият вносител на химически продукти - през 2020 година за 48 млрд. евро, или дял от 20% от общия внос в ЕС.

Най-голямо увеличение през последните десет години по отношение на износа на химическа продукция отбелязва Словения - със средно 16% годишно до 5,6 млрд. евро.

Трите най-големи търговски партньора на ЕС по отношение и на износа, и на вноса на химически продукти са САЩ, Китай и Великобритания.

Основният продукт в тази стокова група са лекарствата и фармацевтичните продукти с 52% дял от износа за трети страни и 40% дял от вноса. Общо през миналата година са изнесени (към ЕС и към трети страни) фармацевтични продукти за 186 млрд. евро. През миналата година страните от ЕС са продали ваксини за хора за 24 млрд. евро, показват още данните на статистиката.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания похарчи 37 млрд. паунда за тестове и проследяване на коронавируса