Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е на четвърто място по най-голям ръст на разходите за труд в ЕС

Почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 8,0% през четвъртото тримесечие на 2016 г.

България е на четвърто място по най-голям ръст на разходите за труд в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 8,0% през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предишната година, с което страната се нарежда на 4-о място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, сочат последните данни на Евростат.

Най-голям ръст е отчетен в Румъния (12,3%), Литва (10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас – 8,1%. Сериозни повишения се наблюдават още в Унгария (6,3%) и в Словения (5,8%). Същевременно се отчита спад в Гърция (-0,5%) и Австрия (-0,1%), а в Италия разходите остават без промяна спрямо същия период на предишната година.

Графика: Евростат

Почасовите разходи за труд са нараснали с 1,6% в еврозоната и с 1,7% в целя ЕС през четвъртото тримесечие на 2016 г. на годишна база, сочат още данните. Темпът на растеж се е ускорил леко в еврозоната спрямо третото тримесечие, когато е бил 1,4%, но за сметка на това в ЕС като цяло леко се забавя от 1,8%.

Още по темата

Двата основни компонента на разходите за труд са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки).

В 28-те страни членки на ЕС през последното тримесечие на миналата година възнагражденията за изработен час са нараснали с 1,8%, а останалите разходи с 1,5%. Общо разходите за труд са се повишили 1,7% в промишлеността, с 3,1% в строителството и с 1,6% в услугите.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Радина Колева
Още по темата: Европа Разходи за труд

Последни новини

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 8 месеца
Остава към коментарът да бъдат добавени и абсолютните стойности: колко е почасовото заплащане в строителството в България, където над 70% от хората се водят на половин работен ден...

Още от Европа
Европа задава темпа в глобалните сливания и придобивания през 2017 г.