Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е на трето място в ЕС при картовите трансакции на глава на население

Таксите за банкови карти за търговците и потребителите в Европа намаляват през последните години, генерирайки спестявания в размер на до 2 млрд. евро годишно

България е на трето място в ЕС при картовите трансакции на глава на население

Снимка: Jason Aldon/Bloomberg

Проучване на Европейската комисия (ЕК) за таксите върху трансакциите при картовите разплащания поставя България на трето място в рамките на Европейския съюз (ЕС) по отношение на броя на картовите трансакции на глава на население за 2018 г. Страните ни е изпреварена единствено от Люксембург и Кипър.

По този показател България  отчита ръст от 15% спрямо 2014 г., а средният ръст за ЕС в това отношение е 32% за 2018 г.

При оценката на абсолюния брой на плащанията с карта обаче България заема последно място през 2018 г., въпреки че отчита 154% ръст спрямо 2014 г. В това отношение страната ни е изпреварена от Гърция, която е последна през 2014 г., но с ръст от 628% успява да се премести няколко места нагоре четири години по-късно.

ЕК изчислява, че таксите за банкови карти за европейските търговци и потребители намаляват през последните години благодарение на новите правила, приети от ЕС, генерирайки спестявания в размер на до 2 млрд. евро годишно.

Регламентът за обменните такси влезе в сила през 2015 г. с цел да ограничи размера на таксите за трансакции, които банката на търговеца трябва да плати, когато клиент използва своята разплащателна карта. Тези обменни такси се плащат от банката, която издава картата, като са свързани с разходите по обработка и рисковете от измама.

ЕК е оценила въздействието на регламента, като заключва, че основните му цели са постигнати.

Обменните такси при потребителските карти са намалели, което води до по-малки по размер такси за картови разплащания и по-ниски цени за потребителите.

В доклада се посочва, че очакваните годишни икономии на потребителски разходи могат да достигнат между 864 млн.. евро и 1,93 млрд. евро.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Меркел: Ако Шолц стане канцлер, мога да спя спокойно