IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е пета в ЕС по дял на незаконните цигари

От всеки 10 изпушени цигари в Евросъюза една е незаконна, сочи изследване на KPMG

16:52 | 24.06.14 г.
България е пета в ЕС по дял на незаконните цигари

Най-голям дял незаконни цигари и тютюневи изделия на пазара в Европейския съюз (ЕС) през 2013 г. е имало в Латвия (28,8%), Литва (27,1%), Ирландия (21,1%), Естония (18,6%) и България (18,2%).

Една от всеки 10 цигари, изпушени в ЕС през 2013 г., е била незаконна. 33% от незаконните цигари са били от типа „illicit whites” - марки, които нямат легална регистрация за съответния национален пазар и са произведени единствено с цел да бъдат незаконно продадени.

Това показват резултатите от проучване на консултантската компания KPMG, поръчано от British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International и Philip Morris International и разпространено от Japan Tobacco International Bulgariа.

KPMG установява, че консумацията на нелегални марки цигари се увеличава с 15% спрямо 2012 г. Като цяло нелегалната търговия с цигари в ЕС остава на стабилни нива, като леко спада от рекордно високите 11,1% през 2012 г. до 10,5% през 2013 г.

Това се дължи на значителен спад в цигарите, които са законно произведени, но незаконно прехвърлени от страни с по-ниски стойности на акциза към страни с по-висок акциз. Индустрията, правителствата и правоприлагащите агенции са увеличили усилията си, за да ограничат този тип нелегална дейност, е изводът на KPMG.

“Последното ни проучване за пазара на незаконен тютюн сочи, че има позитивни новини за намалена търговия с незаконно пренесени от една в друга страна продукти като цяло в ЕС, но други тенденции са тревожни и сред тях е повишената консумация на нелегални марки тип „illicit whites“. Докладът ни дава сигнал и за някои страни, където се потребяват големи обеми нелегални тютюневи изделия”, коментира Робин Картрайт, партньор в KPMG.

Най-голямо общо количество незаконни цигари са изпушени в Германия и Франция – съответно 11,3 млрд. и 9,6 млрд. къса, както и в Полша и Гърция, където цигарите от типа "illicit whites" представляват съответно 9,1% и 12,2% от обема на пазара.

Ето някои от останалите основни изводи:

Общо 58,6 млрд. незаконни цигари са изпушени в ЕС. Това е еквивалентът на общия обем на пазара в страните Испания и Португалия, взети заедно, и представлява загубени приходи в размер на общо 10,9 млрд. евро.

Делът на контрабандираните цигари – тези, в които не се включват фалшификатите и цигари тип „illicit whites”, пада значително с 26,7% до 35,6 млрд. къса.

Нелегалните цигари „Illicit whites“ достигат рекордно високия обем от 19,6 млрд. цигари, тръгвайки от практически нулеви стойности през 2006 г.

Най-големи обеми на „illicit whites” нелегални цигари са измерени през 2013 г. в Полша (4 млрд. къса), Гърция (2,8 млрд. къса), Испания (2,5 млрд. къса), България (1,6 млрд. къса) и Германия (1,4 млрд. къса).

Въпреки общия спад на незаконния пазар през 2013 г. черният пазар на тютюневи изделия остава сериозен генератор на загуби за правителствата и сериозна конкуренция за легалните производители и търговци. Тази незаконна дейност не само има своите финансови последствия, но и подхранва криминалната дейност в местните общности, допълват от  KPMG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още