IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е приела 50 кандидати за убежище по квотите на ЕС

В ЕС досега по квотите са разселени близо 28 хил. мигранти

17:08 | 06.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Досега България е приела по квотите на Европейския съюз  за разселването на мигранти 50 души, пристигнали в Гърция. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия. От Гърция нашата страна е дала обещание да приеме 860 души.

От Италия и от Турция до началото на тази седмица у нас не са били приети мигранти по квотите.

От Италия България следва да приеме 471 души, като до юни желание да дойдат у нас са проявили 140 мигранти.

Общо 13 държави от ЕС, сред които и нашата, не са приели досега сирийски бежанци от Турция по споразумението с Анкара. Общо от Турция в ЕС по споразумението досега са били разселени 8834 бежанци, като броят им трябва да достигне 25 хил. души за тази година.

В ЕС досега по квотите са разселени близо 28 хил. мигранти

Европейската комисия призова днес всички страни от ЕС да поддържат и допълнително да ускорят напредъка в управлението на незаконните миграционни потоци, защитата на външните граници и подпомагането на страните, подложени на натиск.

До момента са преместени 27 695 души, което показва, че механизмът на ЕС за разселване работи, се казва в съобщение на ЕК. От съществено значение е държавите от ЕС да разселят всички отговарящи на условията кандидати от Италия и Гърция възможно най-бързо, посочват от Комисията.

Споразумението ЕС-Турция продължава да осигурява трайно нисък брой на незаконно пристигащите в Гърция, а близо 10 хил. сирийци са били разселени в ЕС.

През летните месеци броят на незаконно прекосяващите и на смъртните случаи в Централното Средиземноморие значително е намалял, включително в резултат от съгласуваните усилия на ЕС и особено на Италия. 

Две години след създаването на механизма за бързо реагиране в извънредна обстановка се наблюдава положителна тенденция в разселването, като тази година се отчита ускоряване на процеса със средно 2300 премествания на месец от февруари насам в почти всички държави от ЕС.

Към 4 септември са били разселени 19 244 души от Гърция и 8451 от Италия. Въпреки това остават около 2800 души, които трябва бъдат разселени от Гърция, а в Италия всеки ден пристигат нови кандидати за убежище и заради това усилията на всички страни не трябва да отслабват, посочват от ЕК.

Малта и Латвия вече са изпълнили квотите си за прием на мигранти от Гърция, а други - Финландия, Литва, Люксембург и Швеция, са близо до целта. Малта и Финландия почти са изпълнили квотите си и за мигранти, пристигнали в Италия. Комисията приветства Австрия, че е започнала да приема мигранти от Италия и че се подготвят първите разселвания от Италия към Словакия, предаде БТА.

Чехия, Унгария и Полша остават в нарушение на правните си задължения и досега не са приели нито един мигрант по квотите (Унгария и Полша) или не са предоставили места в продължение на повече от една година (Чехия). Затова на 26 юли ЕК ускори наказателните процедури и изпрати мотивирани становища до тези държави. Комисията приветства приетото днес решение на Съда на Европейския съюз, в което отхвърля исковете на Словакия и Унгария.

Правното задължение за държавите по квотите не приключва този месец. Решенията на Съвета на ЕС за разселване важат за всички отговарящи на условията кандидати, пристигнали в Гърция или Италия до 26 септември. Това означава, че подходящите кандидати ще трябва да бъдат разселени и след тази дата.

Квотите на ЕС, приети през юли 2015 г., предстои да бъдат успешно приключени, като държавите от ЕС и асоциираните към Шенген държави вече са разселили 17 305 от общо 22 504 души, за които е постигнато споразумение. В съответствие със споразумението ЕС-Турция общо 8834 сирийци са приети в Европа досега. Общо 22 518 души са разселени по двете европейски схеми.

Държавите от ЕС са приканени до 15 септември да представят своите ангажименти за догодина за разселването на мигранти от Северна Африка и Африканския рог, като същевременно продължават да приемат бежанци от Турция. Комисията е заделила 377,5 милиона евро за подкрепа на разселването на поне 37 750 души (по 10 хил. евро на човек).

Споразумението ЕС-Турция продължава да дава резултати и играе ключова роля в осигуряването на ефективно управление на миграционните потоци по маршрута през Източното Средиземноморие, посочват от ЕК.

Въпреки лекото увеличение в броя на пристигащите през лятото в съответствие със сезонните тенденции, наблюдавани за същия период миналата година, броят на всекидневните преминавания от Турция към гръцките острови остава нисък от последния доклад от 13 юни със средно 75 пристигащи мигранти на ден. Броят на пристигащите е намалял с 97 на сто от влизането в сила на споразумението с Анкара и значителният спад в броя на смъртните случаи в Егейско море се е запазил.

Общо 1896 нередовни мигранти са върнати в Турция от подписването на споразумението.

Комисията ускорява усилията си за предоставяне на финансовата помощ за бежанците в Турция. От 3 милиарда евро финансиране, отпуснато за 2016-2017 г., вече са подписани договори за 1,66 милиарда евро, а изплатените средства са нараснали до 838 милиона евро. Броят на подпомогнатите уязвими бежанци е нараснал от 600 хил. на 860 хил. души, и се очаква да достигне 1,3 млн. до края на тази година.

В последните месеци европейската гранична служба предприе две допълнителни операции за подпомагане на Испания в Западното Средиземноморие. Така общият брой на служителите й, подпомагащи държавите от ЕС, достигна 1700. 

Службата е извършила оценки на уязвимостта на някои държави от ЕС и сега е ред на националните власти да осигурят своевременно изпълнение на направените препоръки. Службата е подпомогнала 193 операции за връщане на 8606 незаконно пребиваващи мигранти, което представлява увеличение с повече от 160 на сто в сравнение с първите шест месеца на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Виждам ,че страната се пълни с украинци и молдовци.Защо не засегнете тази тема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
fri
преди 6 години
Не се радвай.Веднъж приела, ще приема все повече!- А отказала, губи само пари по фондове, които и без това са само до 2020гНо в противен случай приема на бежанци ще се увеличава все повече и няма спиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Музика за ушите ми е тази новина. Тази година 50, следващата 5, а по-следващата 0. Само парафразирам другаря Живков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още