IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е произвела 9,1 млн. тона зърнена продукция през 2013 година

Растениевъдството заема дял от 65% от общата селскостопанска продукция на България, сочат данни на Евростат

20:03 | 20.02.15 г.
България е произвела 9,1 млн. тона зърнена продукция през 2013 година

Българските земеделски производители са отгледали малко над 9,1 млн. тона зърнени храни (вкл. ориз) през 2013 година, показва последната статистика на Евростат, посветена на селското стопанство в ЕС.

Далеч по-малки са количествата на произведените плодове и зеленчуци, е видно от справката. През 2013 година в страната са отгледани 118 хил. тона домати и едва 5 хил. тона моркови. Количествата на отгледаните моркови са съизмерими с производството в далеч по-неблагоприятните условия на о. Кипър, където са отгледани 3 хил. тона моркови.

Като цяло най-големите производители на зърнени култури са Франция (67 млн. тона), Германия (47 млн. тона) и Полша (28,4 млн. тона), а общо в ЕС са произведени малко над 305 млн. тона зърнени култури.

Полша е и най-големият производител на ябълки в ЕС – повече от 1/4 от произведените количества или малко над 3 млн. тона. Най-големият производител на домати в ЕС пък е Италия с над 5,2 млн. тона продукция през 2013 година. Следват я Испания (3,7 млн. тона) и Гърция и Португалия (с по малко над 1 млн. тона, произведени и в двете държави).

Данните на статистиката за 2014 година пък показват, че в повечето страни преобладава растениевъдството, макар и продукцията от този сектор да съставлява 52% от общата селскостопанска продукция на общността.

Най-голям е делът на растениевъдството в съседни на България страни – Румъния (73%) и Гърция (69%). Страната ни не остава по-назад и се нарежда на трето място в своеобразната класация с дял от 65% на растениевъдството в общата селскостопанска продукция.

По отношение на продукцията от сектор „Животновъдство“ Германия е основният производител на свинско месо в ЕС. В страната се произвеждат 25% от общата продукция или общо 5,5 млн. тона.

По данните на Евростат през 2013 година у нас са произведени 52 хил. тона свинско и 95 хил. тона пилешко месо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още