Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е с най-слаб ръст на заетостта в ЕС за второто тримесечие

Увеличението на заетостта в страната е достигнало едва 0,1% за периода април-юни спрямо предишните три месеца

България е с най-слаб ръст на заетостта в ЕС за второто тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

България е страната членка на Европейския съюз (ЕС) с най-слаб ръст на заетостта през второто тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца на годината, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Увеличението на заетостта в страната е достигнало едва 0,1% за периода април-юни спрямо първото тримесечие на 2017 г. На годишна база растежът е от 0,9%.

В същото време средното повишение на заетостта за ЕС на тримесечна база е 0,4%, а на годишна база – 1,5%. Що се отнася до еврозоната, средният ръст за тримесечието в сравнение с периода януари-март също е 0,4%, а спрямо същото тримесечие на миналата година – 1,6%.

За тримесечието най-висок ръст на заетостта отчита Малта с 1,0%, следвана от Испания (0,9%) и Гърция и Полша (по 0,8%), като резултатите са на тримесечна база.

В същото време обаче има и няколко страни, които отбелязват спад на заетостта. С най-голямо понижение е Хърватска (-0,8%), а след нея са Латвия (-0,7%), Румъния (-0,6%) и Естония (-0,5%).

На годишна база най-голям ръст на заетостта за тримесечието отбелязва отново Малта (4,7%), следвана от Португалия (3,6%) и Кипър (3,0%). Най-слаб ръст отчитат Естония (0,1%) и Финландия (0,7%), а спад в заетостта има в Хърватска (-1,6%), Латвия (-1,4%) и Литва (-0,3%).

Според оценките на Евростат през второто тримесечие общият брой на заетите в ЕС е достигнал 235,4 млн. души, от които 155,6 млн. души са граждани на страните от еврозоната. Броят на заетите е рекордно висок както за ЕС, така и за еврозоната.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Италия се присъедини към страните износителки на газ за първи път