Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е с най-висок дял на застрашените от бедност хора с увреждания в ЕС

Най-малък е делът на хората с увреждания, застрашени от бедност и социално изключване, в Словакия

България е с най-висок дял на застрашените от бедност хора с увреждания в ЕС

Снимка: Pixabay

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на хората с увреждания, които са в риск от бедност и социално изключване, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 50,7% от хората с увреждания и ограничения в активността на възраст над 16 години у нас са във висок риск от бедност и социално изключване през 2019 г., сочат данните. Това е почти два пъти повече спрямо средното ниво за ЕС – 28,4%.

На второ място в ЕС по този показател е Латвия с малко над 40%, а на трето – Естония, също с подобен дял.

Като цяло топ 10 по този показател се формира предимно от държави от Централна и Източна Европа, с изключение на Ирландия – на пето място, Малта – на осмо място, Гърция и Кипър – на девето и десето място.

Най-малък е делът на хората с увреждания, застрашени от бедност и социално изключване, в Словакия – 19,2%, два пъти под средното за ЕС ниво. Преди това е Дания, както и Австрия, Финландия, Франция.

Делът на застрашените от бедност и социално изключване хора с увреждания без ограничения в мобилността и активността в България обаче е значително по-нисък – 30%. Това пак ни поставя сред "първенците" в ЕС, заедно с Румъния, Кипър и  Италия.

Този дял е най-нисък в Чехия, Словения, Финландия.

Евростат констатира, че през 2019 г. общо 68% от населението на ЕС с увреждания и ограничена мобилност е поставено в риск от бедност и социално изключване, ако не получава социални помощи и/или пенсии. Със социални трансфери в такъв риск са 21,1% от хората с увреждания.

Независимо дали съществува ограничение за полагане на труд, или не, заетостта намалява риска от бедност. През 2019 г. 9% от заетото население на ЕС на възраст 18 или повече години е било изложено на риск от бедност. Делът на застрашените от бедност работещи хора с увреждания обаче е двойно по-висок – 18%, констатира Евростат.

Най-застрашени от бедност са работещите хора с увреждания в Португалия (15,8%), Испания (15,9%) и Румъния (19,1%). Най-нисък е техният дял в Словакия (4,6%), Словения (4,1%) и Финландия (3,5%).

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Армин Лашет призова ХДС и ХСС да побързат с избора на кандидат за канцлер