IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните от ЕС с най-много робски труд

Притокът на мигранти засилва „съвременното робство“ в Европа, твърдят британски експерти

09:09 | 10.08.17 г. 4
<p>
	<em>Мигранти работници берат марули във ферма в Кент, Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мигранти работници берат марули във ферма в Кент, Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс

България, Румъния, Гърция, Италия и Кипър са страните от Европейския съюз (ЕС), където най-много се използва робски труд. Това показват данни от проучване на британската компания Verisk Maplecroft, цитирано от Ройтерс. И петте държави са ключови входни врати към ЕС, отбелязва БТА.

Около 115 хил. мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80%, са влезли в Италия.

Много нелегални мигранти плащат големи суми за пътуването и накрая са принудени да работят почти за без пари, за да си върнат дълговете си към безскрупулни трафиканти, отбелязва експерт от Verisk Maplecroft и допълва, че местните власти имат проблем със справянето със съвременното робство заради големия брой новопристигнали. 

Над 21 милиона души в света, сред които и деца, полагат принудителен труд. Тази активност се оценява на 150 милиарда долара годишно, сочат данни на Международната организация по труда.

Северна Корея остава на първо място в индекса като страната, където положението с робския труд е най-лошо. Ситуацията се е влошила най-много в Турция.

На обратния полюс е Индия, която е постигнала най-голямо подобрение и вече е на 15-то място от 49-то място в индекса. Тайланд също е регистрирал сериозен напредък (от 27-мо до 48-мо място).

Рискът и в двете страни обаче остава изключително голям, твърдят анализаторите.

Целта на индекса е да помогне на компаниите да установят кои са страните, където има най-голям риск от робски труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
ти сега да не се засегна нещо, че споменах твоята порода? ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
khao
преди 6 години
целта на статията не е за разбиране, а за коментиране по заглавие :) да може целия форумен тролски сбиртък да си каже мнението ... и таман се появи един и ти реши да им прекъснеш серията като взе че е прочете ... бива ли така да правиш :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Откровено казано нищо не разбрах от статията. България е от страните с най-много положен робски труд - ? - а след това се говори за труд, положен от мигранти. Не ми е известно, хиляди мигранти да работят в български предприятия. То и за десетина не ми е известно.Може би искат да кажат, че България е източник на икономически мигранти, полагащи робски труд в Германия - ? -, но тогава Германия е страната в която се полага робски труд - за това вече имаше редица статии и то точно за български работници в Германия. Но тогава статията би трябвало да се казва - Най-много са българите, експлоатирани като роби в Германия. Или пък са искали да кажат нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
ratten
преди 6 години
робски труд полагат повечето бели граждани на България.за да изработят за помощите и фалшивите инвалидни на тънмокожите примитивно-стадни индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още