Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е сред страните от ЕС с най-много робски труд

Притокът на мигранти засилва „съвременното робство“ в Европа, твърдят британски експерти

България е сред страните от ЕС с най-много робски труд

Мигранти работници берат марули във ферма в Кент, Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс

България, Румъния, Гърция, Италия и Кипър са страните от Европейския съюз (ЕС), където най-много се използва робски труд. Това показват данни от проучване на британската компания Verisk Maplecroft, цитирано от Ройтерс. И петте държави са ключови входни врати към ЕС, отбелязва БТА.

Около 115 хил. мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80%, са влезли в Италия.

Много нелегални мигранти плащат големи суми за пътуването и накрая са принудени да работят почти за без пари, за да си върнат дълговете си към безскрупулни трафиканти, отбелязва експерт от Verisk Maplecroft и допълва, че местните власти имат проблем със справянето със съвременното робство заради големия брой новопристигнали. 

Още по темата

Над 21 милиона души в света, сред които и деца, полагат принудителен труд. Тази активност се оценява на 150 милиарда долара годишно, сочат данни на Международната организация по труда.

Северна Корея остава на първо място в индекса като страната, където положението с робския труд е най-лошо. Ситуацията се е влошила най-много в Турция.

На обратния полюс е Индия, която е постигнала най-голямо подобрение и вече е на 15-то място от 49-то място в индекса. Тайланд също е регистрирал сериозен напредък (от 27-мо до 48-мо място).

Рискът и в двете страни обаче остава изключително голям, твърдят анализаторите.

Целта на индекса е да помогне на компаниите да установят кои са страните, където има най-голям риск от робски труд.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Коментари (4)

0
 
1
 
4
ratten до: khao
преди 3 месеца
ти сега да не се засегна нещо, че споменах твоята порода? ))
3
 
4
 
3
khao до: V.At.
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
целта на статията не е за разбиране, а за коментиране по заглавие :) да може целия форумен тролски сбиртък да си каже мнението ... и таман се появи един и ти реши да им прекъснеш серията като взе че е прочете ... бива ли така да правиш :):):)
0
 
18
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Откровено казано нищо не разбрах от статията. България е от страните с най-много положен робски труд - ? - а след това се говори за труд, положен от мигранти. Не ми е известно, хиляди мигранти да работят в български предприятия. То и за десетина не ми е известно.
Може би искат да кажат, че България е източник на икономически мигранти, полагащи робски труд в Германия - ? -, но тогава Германия е страната в която се полага робски труд - за това вече имаше редица статии и то точно за български работници в Германия. Но тогава статията би трябвало да се казва - Най-много са българите, експлоатирани като роби в Германия. Или пък са искали да кажат нещо друго?
2
 
18
 
1
преди 3 месеца
робски труд полагат повечето бели граждани на България.
за да изработят за помощите и фалшивите инвалидни на тънмокожите примитивно-стадни индивиди.

Още от Европа
МВФ не променя позицията за нуждата от преструктуриране на гръцкия дълг