Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е сред страните в ЕС с най-висок дял младежи, отпаднали от образование

Югоизточният регион на страната е начело по този показател

България е сред страните в ЕС с най-висок дял младежи, отпаднали от образование

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-висок дял на напусналите образователната система младежи през 2019 г., показват данни на европейската статискическа служба Евростат.

Общо за страната напусналите образование и обучение младежи до 24 години достига 13,9% през миналата година спрямо 10,2% средно за ЕС. На годишна база този дял у нас се увеличава с повече от 1 пр.п. от 12,7% през 2018 г.

Най-нисък е бил делът на напусналите образователната система младежи в България през 2011 г. – 11,8%, сочат още данните.

Лидер е Испания със 17,3% средно, следвана от Малта с 16,5% средно за страната и Румъния с 15,3%.

В рамките на България най-висок е делът на отпадналите от училище и обучение в Югоизточния регион – 27,2% през 2019 г. спрямо 22,6% през 2018 г. Това е и най-висок дял от регионите в ЕС. Единствено испанските анклави Сеута и Мелиля се приближават – с по почти 25% отпаднали, както и в Южна Испания, Сицилия и още няколко региона в Румъния и Източна Европа с по около 20%. По-висок дял е отчетен в някои региони на Турция, която е извън ЕС.

Следва Северозападният регион на страната – най-бедният регион в ЕС, като достига 22,9% през 2019 г. спрямо 19,8% през 2018 г.

В Северна и Югоизточна България делът на отпадналите от системата ученици достига 19,8% спрямо 17,8% година по-рано. В Североизточна България е 18,7% през миналата година спрямо 16,5% година по-рано, в Южен Централен район достига 16,3% спрямо 15,8% година по-рано.

Най-нисък в рамките на България е делът на отпадналите от образование и обучение в Югозападния регион, в който попада и София – 5,6% през 2019 г. спрямо 4,7% през 2018 г. В Северен Централен район този дял достига 7,5%, като Евростат отбелязва специално, че данните не са надеждни.

От данните става ясно, че ЕС вероятно за малко няма да изпълни целта си да намали дела на отпадащите от образователната система и обучение под 10% до 2020 г., заложена в стратегията „Европа 2020“.

Сред регионите на ЕС най-нисък е делът на преждевременно напусналите образование и обучение в крайбрежния регион на Хърватия – 1,7%. В още 3 региона не повече от 1 от 50 младежи напуска преждевременно образователната система -  столичните региони на Чехия и Литва и гръцката област Централна Македония.

Въпреки че делът на преждевременно напусналите образование и обучение е сравнително нисък в западните държави членки на ЕС, техните бивши индустриални центрове често отчитат по-висок дял, например Провинция Лиеж (Белгия) или Па дьо Кале (Франция).

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
1
 
2
преди 11 месеца
ето нагледно показват и доказват що за астралопитеци живеят по наще ширини обаче те продължават неистово настояват за зелена енергия, електрички и демокрация ве да го *** ....
1
 
5
 
1
преди 11 месеца
Хъxреци !!!! Неграмотните трябва да бъдат лишени от граждански права !!!!

Още от Европа
Във Франция всеки иска да е следващият президент