Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е трета в ЕС по медианна възраст на населението

Всяко четвърто домакинство у нас е едночленно, отчита Евростат

България е трета в ЕС по медианна възраст на населението

Снимка: Freeimages.com

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по медианна възраст на населението. През 2014 г. у нас тя е била 43,3 години, което означава, че половината от населението е била по-млада от тази възраст, а останалата половина – по-възрастна.

През миналата година медианната възраст на населението в ЕС е била 42,2 години, сочи анализ на Евростат за демографските тенденции на Стария континент през 2014 г.

Най-висока стойност на този показател е отчетена в Германия - 45,6 години, Италия - 44,7 години, България - 43,3 години, Португалия и Гърция - по 43 години медианна възраст на населението.

Още по темата

От другата страна на скалата най-младото население на Евросъюза е в Ирландия - 36 години, Кипър - 36,8 години, Словакия - 38,6 години, Люксембург и Полша - по 39,2 години.

През последните 20 години медианната възраст на населението в Евросъюза се е повишила с шест години спрямо 36,2 години през 1994 г. Тази тенденция се наблюдава във всички страни членки, като е най-изразена в Литва, където възрастта нараства с близо 9 години за перида. Увеличения от 7 и повече години се наблюдават и в Германия, Португалия, Австрия и Румъния.

В България повишението на медианната възраст за 20 години е 5,4 години.

Около една трета от домакинствата в ЕС са едночленни, отчита още Евростат. Най-много едночленни домакинства има в Дания - 45 на сто, Финландия и Швеция - по 40 на сто. Най-малко са самотните домакинства в Кипър - 20 на сто, Португалия - 21 на сто, Ирландия, Румъния и Унгария - по около 22 на сто.

За България този показател е 24 на сто, което означава, че всяко четвърто домакинство у нас е било едночленно. Според анализа около 60 на сто от тези едночленни домакинства у нас са били на самотно живеещи жени, а близо 57 на сто пък от едночленните домакинства са били над 65-годишна възраст.

Най-много едночленни домакинства над 65-годишна възраст се намират в осем държави на ЕС: Хърватия - 62 на сто, Румъния - 59 на сто, Португалия - 58 на сто, България - 57 на сто, Латвия, Литва и Малта - по 52 на сто и Словакия - 50 на сто.

Най-много семейства на самотни родители в ЕС има регистрирани в Латвия - близо 33 на сто от домакинствата, Словения - 25 на сто, Литва и Естония - по 24 на сто, Полша - 22 на сто.

Според анализа на Евростат домакинствата на самотните родители у нас са около 15 на сто от общия брой домакинства. От тях 80 на сто са самотни родители-майки и около 20 на сто самотни родители-бащи.

Най-много самотни майки в ЕС има в Естония - 90 на сто, Полша и Латвия - по 87 на сто. Самотните бащи са най-много в Швеция - 24 на сто, Румъния и Испания - по 21 на сто.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
2
 
8
redcretin до: scott
преди 3 години
Няма профилна снимка
Кой ша са върне ве, ти полудя ли?! :)
1
 
7
 
7
coder до: Jorkata
преди 3 години
Няма профилна снимка
Медианна стойност е, когато наредиш по възраст всички хора и вземеш възрастта на човека, който е по средата на редицата (ако извадката е от четен брой хора се взема средноаритметичното от средните 2 - например ако хората са 6 за медианна стойност се взима средната възраст между 3-тия и 4-тия човек). По този начин половината хора са с възраст над тази медианна стойност, а другата половина са под нея. По този метод се изключват аномалните стойности, които биха изкривили статистиката. Средното рядко се ползва за някаква представителна информация. Както се казва в един виц - едната жена е вярна на мъжа си, другата спи с всеки. Средно (средноаритметично) и двете са к-урви :)
1
 
6
 
6
Ivan.r до: Jorkata
преди 3 години
Няма профилна снимка
Средна възраст е сбор на всички възрасти разделена на броя на лицата, мода е Най- често срещаната стойност в една група числа, медианата се получава, когато подредиш една група числа във възходящ ред и вземеш това число, което се намира точно по средата
2
 
3
 
5
GreatApe до: Jorkata
преди 3 години
Няма профилна снимка
Защото "средна възраст" има различно значение.
2
 
3
 
4
GreatApe до: Jorkata
преди 3 години
Няма профилна снимка
Защото "средна възраст" има различно значение.

Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари