Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е в челната петица на най-независимите енергийно страни в ЕС

Електричеството за домакинствата в страната ни е най-евтино, икономиката ни остава зависима от твърдите изкопаеми горива

България е в челната петица на най-независимите енергийно страни в ЕС

Снимка: Bloomberg Creative Studio

България е в топ пет на най-независимите енергийно държави в Европейския съюз (ЕС) към 2018 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Енергийната зависимост е показател, който указва дела на енергията, необходима на икономиката, който трябва да се внесе. Изчислява се, като нетният внос на енергия (износ минус внос) се раздели на брутното потребление на енергия, включително и на горива, и се умножи по 100, за да се получи процентно изражение.

Енергийната зависимост на страната ни се понижава за периода 2000-2018 г. – от почти 50% до малко над 45%.

Още по темата

Средно за ЕС енергийната зависимост е 58%, т.е. повече от половината от консумираната от блока енергия се внася. Енергийната зависимост на ЕС се увеличава леко в сравнение с 2000 г., показват данните.

Най-енергийно зависимата страна в ЕС е Малта. През 2000 г. страната е внасяла 100% от консумираната енергия, а към 2018 г. енергийната зависимост на островната държава е малко под 100%.

На второ и трето място са съответно Люксембург и Кипър с подобни стойности на енергийна зависимост. Следват Белгия, Литва, Италия и Португалия.

Графика: Евростат

Над 80% от вноса на енергия в Кипър е петрол, както и в Малта, Гърция, Швеция и Румъния. Над една трета от вноса на енергия в Унгария, Австрия и Италия е на природен газ. В Словакия и Полша около една пета от вноса на енергия са твърди изкопаеми горива.

Най-енергийно независимата държава в ЕС към 2018 г. е Естония, при която и понижението на този показател е най-драстично – от над 30% до само 1%.

Втора е Дания, при която обаче се наблюдава драстичен ръст на енергийната зависимост за периода. През 2000 г. Дания е била единственият нетен износител на енергия в ЕС с енергийна зависимост от почти -40%. Към 2018 г. стойността на показателя вече достига почти 25%.

Другите страни в топ пет на най-енергийно независимите държави в ЕС са Румъния и Швеция.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
khao до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
да, щото си функционално неграмотен!
1
 
2
 
6
преди 2 месеца
Разбирате ли защо повтарям, че зъбейки се на Газпром, Европа си рита здравната книжка?
1
 
6
 
5
michaelis23 до: Моабет да става
преди 2 месеца
ей тия я Швеция и нищо не ти се губи нема такива с над 90% ВЕЦове нема таков филм .... те имат производство некво, а то с некви си зелении не въри ....

https://sweden.se/nature/energy-use-in-sweden/
3
 
7
 
4
преди 2 месеца
таз кви глупости е преписала алал им вера .... :)) какви независимости какви 6лв. и жълти таксита кат затворихте АЕЦа ве кaиши ?! ... Останалото са Сашовски централи, Френски софийски води и кво ли не, разпродадохте всичко после "най-независимите" сме били ..... Тва ми прилича на остра форма на шизофрения с епилептични припадъци дет са поръчителите на тая платено измислена статия ..... :)) Има 4ти километър, Курило и секви такива заведения които мое ги посетите с тия ми ти независимости ....
5
 
0
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Губи ми се Швеция в групата с над 90% възобновяема енергия. Ако не ме лъже паметта те бяха даже на 95%. Почти цялото им производство на ел. енергия е от ВЕЦ.
Дори изнасят пролетно време.
Също така шведите са много добър партньор за съседите да обират пиковете в потреблинието. И положителни и отрицателни. Не е чудно като се има предвид, че мощностите на ВЕЦ се маневрират най-лесно и безопасно.
Дори има проект да се свържат с енергийната система на Полша през Балтийско море с кабели. Не знам дали намриха финансиране поляците.

Още от Европа
Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро