Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е задържала петима за радикален ислям през 2016 г.

Свързаните с джихадизма нападения в ЕС намаляват през миналата година, но дават най-много жертви според данни на Европол

България е задържала петима за радикален ислям през 2016 г.

Мюсюлмани протестират в Чехия срещу екстремизма. Снимка: Архив Ройтерс

България е арестувала петима джихадисти през 2016 г., показват данните в годишния доклад на Европол за борбата с тероризма.

В страната ни няма арести на представители на други радикализирани групи, сочат още данните.

Общо 1 002 ареста на различни екстремисти са осъществени през миналата година в Европейския съюз (ЕС). От тях задържаните джихадисти са 718, крайнолевите – 31, крайнодесните – 12, а сепаратистите – 84, отчита се в доклада.

Франция е лидер по брой на арестите с 429 задържани за радикален ислям. Следва Испания със 120 ареста, от които 69 са на джихадисти, а 31 – на сепаратисти.

Трета е Белгия с общо 65 ареста, повечето на радикализирани мюсюлмани.

През миналата година държавите от ЕС са докладвали общо 142 терористични атаки – общо предотвратени, провалени и реализирани, отчита още Европол.

Повече от половината атаки – 76, са докладвани от Великобритания. Следва Франция с 23, Италия със 17, Испания с 10, Гърция с 6, Германия с 5, Белгия с 4 и Холандия с 1.

Общият брой на загиналите в терористични нападения в ЕС през 2016 г. достига 142 души, ранените са 379 души.

Въпреки че има доста случаи на терористични нападения, които не са свързани с радикалния ислям, повечето от атаките идват по линия на активността на джихадистите.

От 2014 г. обаче се отчита ръст на броя на нападенията, осъществени от крайнолеви екстремисти. През 2016 г. са регистрирани 27 случая, 16 от които са докладвани от Италия.

Джихадистките атаки в ЕС през миналата година са намалели до 13 спрямо 17 през 2015 г., като 6 от тях са свързани с „Ислямска държава“. 135 от 142-те жертви на терористични нападения обаче са загинали при джихадистките атентати.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Чехия се отказа от плановете за задължителна ваксинация