Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България намалява битовите отпадъци с най-бързите темпове в ЕС

В Дания тенденцията е обратна, а гражданите генерират най-много отпадъци в цялата общност, сочат данни на Евростат

България намалява битовите отпадъци с най-бързите темпове в ЕС

Снимка: архив Ройтерс

Битовите отпадъци в България намаляват най-значително за целия ЕС в периода 1996 – 2015 година, сочи последната статистика на Евростат. Според данните през 1996 година генерираните у нас отпадъци са били 694 килограма на човек, докато към края на 2015 година те вече са 419 килограма, или спад от почти 40% (-2,5% годишно).

Средно в ЕС битовите отпадъци са 477 килограма на човек през 2015 година, сочи още справката на европейската статистическа служба. Най-много отпадъци генерира населението на Дания – 789 килограма. Спрямо 1996 година има ръст от малко над 51%. Латвия е лидер по отношение на увеличаването на битовите отпадъци в този двадесетгодишен период – с 64% до 433 килограма, следвана от Малта с нарастване от 61% до 624 килограма.

В Словения отпадъците намаляват с 25% до 433 килограма, сочи още статистиката.

Още по темата

Най-малко отпадъци в ЕС генерират жителите на Полша (286 килограма) и Чехия (316 килограма). От данните е видно, че поляците не променят много своите практики – за двадесетте години промяната е само в рамките на 0,4 на сто.

От Евростат отчитат, че битовите отпадъци са около 10% от всички, генерирани в общността. Количеството им зависи от много фактори – благосъстоянието на обществото, потребителски навици, но и от начините, по които общините ги събират и обработват.

Като цяло от данните е видно значително увеличаване на отпадъците, които се рециклират – в периода 1996-2015 година количествата се увеличават със 162% - от 52 килограма на човек до 137 килограма. Със 168% расте и количеството отпадъци, които се компостират – от 30 килограма на 79 килограма.

С 60% пък намаляват отпадъците, които се изхвърлят на сметища – от 302 килограма през 1995 година до 120 килограма през 2015 година средно на човек.

От данните на Евростат е видно, че в страни като Хърватия, България, Малта и Кипър основната част от отпадъците се изхвърлят на сметищата. У нас малко над 100 килограма средно на човек се рециклират през 2015 година.

На обратния полюс е Германия – над 400 килограма от 625-те килограма, генерирани средно от жител на страната, се рециклират. Останалите се изгарят в инсинератори. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
4
 
8
ivs
преди 2 години
как няма да намалява битовите отпадъци като 60% от населението са клошари.
70% ползват втора употреба вещи
1
 
4
 
7
ivs
преди 2 години
как няма да намалява битовите отпадъци като 60% от населението са клошари.
70% ползват втора употреба вещи
0
 
4
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
метода на измерване очевидно е грешен, не може да има разлики в порядъка на 4ри пъти.... да не говоря че съм скептичен към това че 96-та сме генерирали повече *** .... че тогава нямаше много опаковки или таман навлизаха, от какво да го генерираме ? ние даже капачките от бурканите ги изправяхме зада се ползват пак!... бабаи дядо на село квото генерираше като ***, прасето го изяждаше.
2
 
6
 
5
преди 2 години
Oправете заглавието!
Намаляват отпадъците в регламентираните сметища! Само там следи статистиката...
Причината е - защото ни е скъпо да ги депонираме там!
За сметка на това гледайте покрай реките, пътищата и всяка отбивка по пътя.
Камара до камара!
4
 
4
 
4
преди 2 години
Нормално.
Просто икономическите имигранти българи си изхвърлят боклука там където са имигрирали за да работят и да живеят.
А поскъпването на дървата и въглищата кара мизерните тарикати да измислят най-различни начини да се отопляват с какво ли не вместо да го изхвърлят на боклука. После да не се чудят що въздухът някъде бил мръсен.

Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти