Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България намалява битовите отпадъци с най-бързите темпове в ЕС

В Дания тенденцията е обратна, а гражданите генерират най-много отпадъци в цялата общност, сочат данни на Евростат

България намалява битовите отпадъци с най-бързите темпове в ЕС

Снимка: архив Ройтерс

Битовите отпадъци в България намаляват най-значително за целия ЕС в периода 1996 – 2015 година, сочи последната статистика на Евростат. Според данните през 1996 година генерираните у нас отпадъци са били 694 килограма на човек, докато към края на 2015 година те вече са 419 килограма, или спад от почти 40% (-2,5% годишно).

Средно в ЕС битовите отпадъци са 477 килограма на човек през 2015 година, сочи още справката на европейската статистическа служба. Най-много отпадъци генерира населението на Дания – 789 килограма. Спрямо 1996 година има ръст от малко над 51%. Латвия е лидер по отношение на увеличаването на битовите отпадъци в този двадесетгодишен период – с 64% до 433 килограма, следвана от Малта с нарастване от 61% до 624 килограма.

В Словения отпадъците намаляват с 25% до 433 килограма, сочи още статистиката.

Още по темата

Най-малко отпадъци в ЕС генерират жителите на Полша (286 килограма) и Чехия (316 килограма). От данните е видно, че поляците не променят много своите практики – за двадесетте години промяната е само в рамките на 0,4 на сто.

От Евростат отчитат, че битовите отпадъци са около 10% от всички, генерирани в общността. Количеството им зависи от много фактори – благосъстоянието на обществото, потребителски навици, но и от начините, по които общините ги събират и обработват.

Като цяло от данните е видно значително увеличаване на отпадъците, които се рециклират – в периода 1996-2015 година количествата се увеличават със 162% - от 52 килограма на човек до 137 килограма. Със 168% расте и количеството отпадъци, които се компостират – от 30 килограма на 79 килограма.

С 60% пък намаляват отпадъците, които се изхвърлят на сметища – от 302 килограма през 1995 година до 120 килограма през 2015 година средно на човек.

От данните на Евростат е видно, че в страни като Хърватия, България, Малта и Кипър основната част от отпадъците се изхвърлят на сметищата. У нас малко над 100 килограма средно на човек се рециклират през 2015 година.

На обратния полюс е Германия – над 400 килограма от 625-те килограма, генерирани средно от жител на страната, се рециклират. Останалите се изгарят в инсинератори. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
4
 
8
ivs
преди 3 години
как няма да намалява битовите отпадъци като 60% от населението са клошари.
70% ползват втора употреба вещи
1
 
4
 
7
ivs
преди 3 години
как няма да намалява битовите отпадъци като 60% от населението са клошари.
70% ползват втора употреба вещи
0
 
4
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
метода на измерване очевидно е грешен, не може да има разлики в порядъка на 4ри пъти.... да не говоря че съм скептичен към това че 96-та сме генерирали повече *** .... че тогава нямаше много опаковки или таман навлизаха, от какво да го генерираме ? ние даже капачките от бурканите ги изправяхме зада се ползват пак!... бабаи дядо на село квото генерираше като ***, прасето го изяждаше.
2
 
6
 
5
преди 3 години
Oправете заглавието!
Намаляват отпадъците в регламентираните сметища! Само там следи статистиката...
Причината е - защото ни е скъпо да ги депонираме там!
За сметка на това гледайте покрай реките, пътищата и всяка отбивка по пътя.
Камара до камара!
4
 
4
 
4
преди 3 години
Нормално.
Просто икономическите имигранти българи си изхвърлят боклука там където са имигрирали за да работят и да живеят.
А поскъпването на дървата и въглищата кара мизерните тарикати да измислят най-различни начини да се отопляват с какво ли не вместо да го изхвърлят на боклука. После да не се чудят що въздухът някъде бил мръсен.

Още от Европа
САЩ атакуват „Турски поток“ и „Северен поток 2“ с нов наказателен законопроект